Ook Samsung zet vakbonden en ondernemingsraden liefst buitenspel

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De Koreaanse vakbond KCTU dreigt 10 november tot algemene stakingsdag uit te roepen als er deze week geen toezeggingen komen over uitbreiding van de vakbondsrechten in het land.

Zuid-Korea, de standplaats van Samsung, is net benoemd tot lid van de Oeso - de club van industrielanden - maar lapt de regels van het internationale arbeidsrecht nog steeds aan de laars. De arbeidswetgeving stamt nog uit de tijd dat Zuid-Korea een militaire dictatuur was. Nederland had eerst vraagtekens bij de toetreding van Zuid-Korea, maar staakte het verzet omdat het land voldoende toezeggingen zou hebben gedaan om de situatie te verbeteren.

Volgens de vakcentrale FNV is dat maar zeer de vraag. Zuid-Korea heeft een 'presidentiële commissie' benoemd die het deze week eens moet worden over uitbreiding van de vakbondsrechten. Vooralsnog lijkt er echter weinig schot te zitten in de besprekingen. Daarom is de voorzitter van de Koreaanse KCTU, Kwon Young-kil, gisteren in hongerstaking gegaan, meldt A. van Wezel van de afdeling internationale zaken van de FNV.

De KCTU wil met die actie en de dreiging van een algemene staking, het recht op vrije vorming van vakbonden afdwingen. In Zuid-Korea mag in een bedrijf slechts één vakbond actief zijn. Ook op landelijk niveau is maar één vakcentrale erkend. De KCTU heeft wel bonden in bedrijven maar mag geen vakcentrale oprichten omdat er al een andere is, de - veel gematigder - FKTU.

Hoewel in een bedrijf dus één vakbond is toegestaan is de weerstand vaak groot. Samsung bijvoorbeeld - op dit moment in onderhandeling met de Nederlandse overheid over de overname van Fokker - staat te boek als zeer vakbondsonvriendelijk. “Samsung is één van de bedrijven waar KCTU grote problemen heeft”, zegt Van Wezel.

Niet bekend

Mond houden Behalve een verbod op meerdere vakbonden in één bedrijf, kent Zuid-Korea daarnaast de regel dat 'derden' een staking in een bedrijf niet openlijk mogen steunen. Alleen de leden van de organiserende bond mogen in het openbaar iets zeggen over de staking. Andere bonden mogen zich er niet over uitlaten. Ook de vakcentrale dient de mond te houden bij acties van aangesloten bonden in bedrijven. Enkele tientallen vakbondsactivisten zitten vanwege het schenden van onder meer die regel in de gevangenis. Voorzitter Kwon Young-kil zat tot maart van dit jaar opgesloten en is nu op borgtocht vrij. Volgens Van Wezel is de hongerstaking van de voorzitter dan ook een riskante actie. “Hij steekt erg ver zijn nek uit.”

Toch ziet de KCTU geen andere uitweg omdat de overheid het arbeidsrecht zelfs dreigt te verslechteren, aldus de bond in een fax. Volgens de KCTU proberen de overheid en de werkgevers volstrekt onvergelijkbare zaken tegen elkaar uit te ruilen. “Het menstruatieverlof schrappen in ruil voor het recht op organisatie voor onderwijzers, die nu nog geen vakbond mogen hebben”, geeft Van Wezel een voorbeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden