Ook 's middags naar school in Duitsland

Nu nog is het voor Duitse basisscholieren elke dag woensdag: 's middags hebben zij vrij. Die opmerkelijke gewoonte om op basisscholen alleen 's ochtends les te geven, vergt een hoge prijs. Om te beginnen presteren Duitse scholieren gemiddeld minder dan hun leeftijdgenoten over de grens, en bovendien is het aantal werkende moeders lager dan in landen waar kinderen ook 's middags naar school gaan. Voorzichtig, en dan alleen nog voor wie wil, gaan nu echter sommige scholen ook 's middags open.

In dit land, waar in het verleden zowel de nazi's als, in het oosten, de communisten hebben gepoogd de opvoeding uit handen van de ouders te trekken, geldt de 'halfdaagse school' als garantie voor vrijheid en tegen staatsopvoeding. Vooral binnen de christen-democratische CDU en CSU zijn velen van mening dat 's middags de ouders voor de opvoeding moeten zorgen.

In de praktijk betekent dat vaak dat de moeder thuis blijft. Zelfs een halve baan is voor haar nauwelijks mogelijk, aangezien de kinderen van dag tot dag op een ander tijdstip naar huis komen, soms al om halftwaalf.

Ook voor de kinderen heeft de vierurige schooldag van acht tot circa twaalf uur 's morgens nadelen. Waar een negenjarig kind in Duitsland per jaar 752 uur naar school gaat, is een kind op die leeftijd gemiddeld in de geïndustrialiseerde landen 834 uur op school, zegt Oeso-onderzoeker Andreas Schleicher. Daar komt nog bij dat Duitse kinderen pas op hun zesde of zevende voor het eerst naar school gaan.

Minister van onderwijs en onderzoek Edelgard Bulmahn (SPD) heeft nu een aanzet gegeven tot een langere schooldag. Scholen, zowel in het lager als in het middelbaar onderwijs, krijgen geld om ook 's middags opvang te bieden aan wie dat wil. Muziekscholen en sportverenigingen worden uitgenodigd om met de kinderen iets te ondernemen. Standaardonderwijs in de middag is niet voorzien.

Minister Bulmahn trekt hiervoor in vier jaar vier miljard euro uit. Net genoeg om soepkeukens in te richten, schamperde minister van onderwijs van de deelstaat Baden-Württemberg Annette Schavan vorig jaar, toen de regering-Schröder in de verkiezingsstrijd dit bedrag beloofde.

Dat ook de door CDU en CSU geregeerde deelstaten nu akkoord zijn om scholen die dat willen de mogelijkheid te bieden leerlingen die dat willen 's middags op school te blijven, wordt in Duitsland echter als doorbraak gezien. Pogingen van de regering-Schröder het geld alleen te besteden aan scholen die 's middags ook iets pedagogisch doen met hun kinderen, hebben de deelstaten afgehouden.

De scholen bereiden zich inmiddels op de nieuwe tijd voor met de bouw van keukens. De gedachte aan alleen brood tussen de middag is in Duitsland ongebruikelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden