Ook Rusland erkent nu: MH17 werd neergehaald door Buk-raket
'Het was een 'Buk-M1''. De voorpagina van Ruslands meest kritische krant Novaja Gazeta laat er geen misverstand over bestaan: dit is een nieuw hoofdstuk in althans het Russische onderzoek naar de ware toedracht van de ramp met vlucht MH17. Alle eerdere officiële of half-officiële versies die in de Russische media zijn geventileerd over Oekraïense straaljagers lijken hiermee definitief van tafel geveegd. MH17 is neergehaald door een luchtafweerraket.
"De propagandistische reportages van het Eerste Kanaal en de Komsomolskaja Pravda over een 'Oekraïens gevechtsvliegtuig', een 'anonieme getuige' en de 'Spaanse verkeersleider' zijn niets anders dan leugens", concludeert de krant. Novaja Gazeta doelt daarmee op eerdere verhalen in de Russische media die suggereren dat vlucht MH17 doelbewust door de Oekraïners is neergehaald in een ingenieuze operatie waarbij ook de Oekraïense luchtverkeersleiding zou zijn betrokken.
Dat nu officieel - want dat mag een rapport van 'Russische ingenieurs uit de defensie-industrie' wel heten - volmondig wordt erkend dat er een Buk-raket in het spel was, is de essentie van het verhaal in Novaja Gazeta. Moskou lijkt hiermee te anticiperen op het definitieve onderzoeksrapport over de ramp met MH17, dat in het najaar moet verschijnen. Eerder heeft de Onderzoekscommissie al aangegeven dat het toestel waarschijnlijk is neergehaald met een Buk-raket.
Afgevuurd vanuit Oekraïne
Tekenend is ook dat Novaja Gazeta op de voorpagina bewust met geen woord rept over de conclusie die de 'Russische militaire ingenieurs' uiteindelijk trekken aan het slot van hun uitgebreide analyse op de binnenpagina's: dat de bewuste Buk-raket is afgevuurd vanaf een Oekraïense, niet een Russische lanceerinstallatie.
Andere Russische media leggen daar juist wel de nadruk op en citeren met graagte het rapport in de krant. De nieuwe versie is inmiddels ook met beide armen omhelsd door de leiding van de pro-Russische 'Donetsk-republiek', die eerder steeds bleef volhouden dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig de boosdoener was. 'Parlementsvoorzitter' Andrej Poergin vertelde het Russische persbureau Interfax dat Oekraïne willens en wetens de vluchtroute van MH17 heeft gewijzigd, zodat het toestel binnen het bereik kwam van Oekraïense Buk-installaties. Poergin zei ook op de hoogte te zijn van het nieuwe rapport. "Wij hebben die versie herhaaldelijk naar voren gebracht", zegt de rebellenvoorman nu.
Satellietfoto's
De locatie waar die Oekraïense installaties zouden hebben gestaan is het dorpje Zarosjtsjenkskoje, dat 40 kilometer ten oosten van Donetsk ligt. Al op 23 juli vorig jaar presenteerde het Russische ministerie van defensie satellietfoto's van de plek, waarop twee voertuigen te zien zijn die een Russische legerwoordvoerder identificeerde als Oekraïense Buk-installaties. Andere bewijzen daarvoor zijn er niet. Maar of de betreffende locatie op dat moment in Oekraïense handen was is zeer de vraag. Ten zuiden van de plek werd rond 17 juli zwaar gevochten tussen Oekraïense troepen en de rebellen.
Vijf kilometer ten noorden van Zarosjtsjenkoje loopt de hoofdweg die Donetsk verbindt met de aangrenzende provincie Loegansk. Die weg was in handen van de rebellen, en langs diezelfde weg is ook de Buk-installatie vervoerd waarvan sprake is in de video die onlangs door de Onderzoekscommissie naar buiten is gebracht, met een verzoek aan getuigen zich te melden. Het is dus onduidelijk hoe Oekraïense Buk-installaties ongehinderd die plek zouden kunnen hebben bereikt. Ook Novaja Gazeta geeft benadrukt in een nawoord bij het gepubliceerde rapport dat van een duidelijke frontlijn toen helemaal geen sprake was.
Als vanuit Zarosjtsjenskoje daadwerkelijk een raket is afgevuurd moet iemand dat gezien of gehoord hebben. Journalisten van het AD en Der Spiegel bezochten het dorp in november en spraken er met bewoners. Geen van hen had op 17 juli iets opmerkelijks gezien.