Ook Rottumeroog is van vorm veranderd

Winters hoogtij spoelde over duinen Eiland groeit gestaag

INEKE NOORDHOFF

Ook Rottumeroog heeft afgelopen winter een flinke gedaantewisseling ondergaan. Nadat de Stichting Verdronken Geschiedenis zaterdag ontdekte dat Simonszand in zee verdwijnt, trokken gisteren de Vrienden van Rottumeroog aan de bel omdat ook dit eiland in twee stukken uiteengevallen zou zijn. Egge Knol, conservator van het Groninger Museum, zag met eigen ogen dat Rottumeroog 'een goeie knal heeft gehad'. Het onderkomen van de vogelwachten ligt nu 'dichterbij zee dan je zou willen'.

Boswachter Bert Corté van Staatsbosbeheer is net vijf dagen op Rottumeroog geweest en relativeert de verontrusting van de Vrienden. Elke winter zijn er 'wash-overs' en spoelt het zeewater over de duinen. Afgelopen winter was het een paar keer flink hoog tij. Zeker als bij noordwesterstorm de Duitsers in de Dollard de stuw dichtdoen om droge voeten te houden, loopt de waterstand rond Rottum hoog op, weet Corté. Dan vloeit het water weleens over het eiland en dat is deze winter met zijn vele stormen diverse malen gebeurd.

Bij eerste beschouwing ziet dat eruit alsof het eiland deels is weggespoeld, maar volgens Corté trekt dat snel weer bij: de duinvegetatie groeit weer aan en het zand komt achter de duinen in de kwelders terecht 'dus dat is niet weg'. Het zand van de wash-over helpt het eiland aan de wadkant te groeien. Afgelopen jaren groeide Rottumeroog zo met jaarlijks vijftig meter of meer aan de zuidkant en nadert het eilandje een andere zandplaat, de Zuiderduintjes.

Ook aan de westkant doet de dynamiek van de Wadden zich voelen: daar wordt de geul (Het Schild) steeds ondieper, waardoor Rottumeroog en Rottumerplaat op den duur aan elkaar vast kunnen groeien. Als Rottumeroog aan het zuiden en westen vastgroeit aan de buurplaten, ontstaat een volwaardig nieuw waddeneiland met een kop, een staart en een hele duinboog. Door het verdwijnen van Simonszand ontstaat op termijn westelijk ervan een groot zeegat met buitendelta die luwte en zand levert aan dit nieuwe eiland.

Een groot Rottumeroog kan een rol spelen bij de kustbescherming. Met de zeespiegelstijging en het extremere weer biedt een sterke eilandstrook vasteland bescherming. Albert Oost, waddenexpert bij Deltares en de afdeling fysische geografie van de Universiteit Utrecht, bepleit daarom het dichtslibben van Het Schild te helpen door zand op te spuiten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden