Ook rookworsten zijn binnenkort diervriendelijker

©Jorgen Caris

Zo'n 4,5 miljoen rookworsten van Unox zijn vanaf komende winter afkomstig van ongecastreerde varkens die meer ruimte en afleiding hebben. Unox en de Dierenbescherming maakten vandaag bekend dat eenderde van de rookworsten het Beter Leven kenmerk krijgen.

Beter Leven kenmerk is een soort keurmerk van de Dierenbescherming om een meer diervriendelijke vee-industrie te promoten. Het dierenwelzijn wordt aangegeven met een, twee of drie sterren. Hoe hoger het aantal sterren, des te beter de omstandigheden waarin het dier heeft geleefd. De 4,5 miljoen rookworsten krijgen één ster, maar vanaf september zal ook een nieuwe rookworst in de schappen liggen; eentje met twee sterren. Varkens voor dit product hebben nog meer ruimte, krijgen stro en hebben een overdekte uitloop.

Albert Heijn levert al enige tijd kip en vlees met het Beter Leven kenmerk en zal morgen bijna volledig overschakelen op varkensvlees met minimaal één ster. Alleen varkenshaas blijft afkomstig uit de reguliere bio-industrie. Dankzij het kenmerk zal eind dit jaar het welzijn van 10 miljoen dieren zijn verbeterd, zo verwacht de Dierenbescherming. Dat is exclusief de 3,9 miljoen dieren die al biologisch werden gehouden, maar intussen wel vallen onder het Beter Leven kenmerk met drie sterren van de Dierenbescherming.

''Het is ons gelukt om de bijl aan de wortel van de vee-industrie te zetten'', zei directeur Frank Dales van de Dierenbescherming tijdens de presentatie van een rapport over het sterrensysteem. Uit dat rapport blijkt dat eind vorig jaar 23 grote supermarktketens, 106 ketenbedrijven en bijna vijfhonderd veehouders deelnamen aan het Beter Leven kenmerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden