Commentaar

Ook rond al opgebouwd pensioen zijn geen harde garanties te geven

null Beeld

De uitwerking van het akkoord over pensioenen en AOW tussen de sociale partners en het kabinet laat inmiddels te lang op zich wachten. Nu lijken juridische voetangels en klemmen weer voor ernstige vertraging te gaan zorgen, terwijl de redenen voor een nieuw beleid rond ouder worden en inkomen niet minder urgent zijn geworden.

De eerste afspraken over een pensioenakkoord tussen werkgevers en werknemers dateren al weer van bijna een jaar geleden. Destijds werd een doorbraak bereikt toen de vakbeweging akkoord ging met een verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd en door de constatering van sociale partners dat in het pensioencontract meer onzekerheid dient door te klinken over de te bereiken pensioenuitkering.

Rond dit laatste punt is inmiddels veel twijfel gerezen. De twee pensioencrises sinds de eeuwwisseling hebben ons ten overvloede nog eens geleerd dat, daar waar de pensioenpremie niet de uiteindelijke uitkering dekt, het resultaat van de beleggingen van pensioenfondsen van cruciaal belang is voor de dekking van pensioenaanspraken.

Sinds die twee crises doen pensioenfondsen er ook alles aan de aangesloten werknemers duidelijk te maken dat het geen automatisme is dat (zoals vroeger) de uitkering zeventig procent van het laatstverdiende loon zal zijn of (zoals tegenwoordig in vrijwel alle gevallen) zeventig procent van het gemiddeld verdiende salaris.
De principiële onzekerheid wilden de onderhandelaars in het pensioencontract onderbrengen. Maar volgens de juridische adviseurs zou de rechter in ieder geval voor al opgebouwd pensioen daar een stokje voor kunnen steken.
Kennelijk is de redenering dat al ingelegde premies toch een vorm van een garantie op een bepaald minimum aan pensioen zouden opleveren. Hoezeer in het verleden ook gedacht werd dat in pensioenen garanties zitten, in de kern zijn er nooit harde garanties geweest.

Voor de toekomst van het Nederlandse stelsel van aanvullende pensioenen is het van cruciaal belang dat sociale partners en overheid tot nieuwe afspraken komen over pensioenen en over hoe om te gaan met de per definitie onzekere hoogte van het beschikbare kapitaal voor de uiteindelijke pensioenuitkering.
Het juridisch advies, dat er kennelijk van uitgaat dat er zoiets bestaat als opgebouwde rechten, verandert daar niets aan. Het is absoluut noodzakelijk dat de onderhandelaars daarop een antwoord vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden