Ook rolstoelers leggen de Vierdaagse niet fluitend af

Volgens wetenschappers leveren deelnemers Rolstoelvierdaagse Delden fikse prestatie

Bennie Bouwhuis (56) lijkt een onvermoeibare rolstoelrijder. Vorige week reed hij tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 200 kilometer en hij kwam vrijdag als allereerste over de finish. Deze week doet hij het allemaal nog eens dunnetjes over, maar dan op de Twentse Rolstoelvierdaagse in Delden.

Bouwhuis is al jaren fervent vierdaagsedeelnemer. Al acht keer reed hij de Rolstoelvierdaagse, deze week hoopt hij nummer negen af te ronden. Nog vaker was hij van de partij bij de Wandelvierdaagse in Nijmegen. De eerste zes keer kon hij hem nog lopen, totdat hij in 2005 een dwarslaesie kreeg na een skiongeval.

Als onderdeel van de revalidatie meldde hij zich toen bij het rolstoelevenement in Delden aan. De Nijmeegse Vierdaagse moest hij aan zich voorbij laten gaan, een tijd lang mochten rolstoelers namelijk aan dat evenement niet meedoen, omdat ze het makkelijker zouden hebben dan wandelaars. Maar daar is de organisatie inmiddels van teruggekomen.

En terecht, vindt Bouwhuis. "Ik was misschien sneller dan wandelaars, maar tegen de heuvels op ging ik veel langzamer. De Zevenheuvelenweg bij Nijmegen heeft vier heuvels waarbij het weer een tijd duurde voordat ik iedereen weer voor was", vertelt hij.

Volgens Thomas Jansen, hoogleraar bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, kan de vermoeidheid van rolstoelers en wandelaars na zo'n lange tocht gelijk zijn. Rolstoelers kunnen dan wel sneller zijn dan wandelaars, maar vijftig kilometer rollen met de armen is erg zwaar. "De spiermassa van armen is kleiner dan die van de benen. Daarnaast is een rolstoeler ook afhankelijk van de ondergrond, terwijl die voor een wandelaar niet veel uitmaakt", legt de bewegingswetenschapper uit. "Hun voordeel is dat rolstoelen tegenwoordig zo goed ontwikkeld zijn, dat ze licht rijden. Niettemin is het een hele prestatie."

Ralf Bekers, bewegingstechnoloog bij Rolstoel en Handbike Expertisecentrum Double Performance, bevestigt dat rolstoelers een Vierdaagse niet fluitend afleggen, maar volgens hem zijn ze inderdaad sneller dan wandelaars.

De langste afstand op de Nijmeegse Vierdaagse is vijftig kilometer, terwijl de Rolstoelvierdaagse ook een tocht van zeventig kilometer heeft. Bekers: "De meeste rolstoeldeelnemers kunnen die zeventig kilometer makkelijker halen dan wandelaars, omdat de meeste deelnemers bij de Twentse Rolstoelvierdaagse een handbike hebben. Dat is een beter ontwikkelde rolstoel, die sneller gaat. Er zitten zelfs versnellingen op."

Toen Bouwhuis nog kon lopen, ging de tocht een stuk langzamer dan met de rolstoel, erkent hij. Dat kwam niet alleen doordat hij als militair meeliep en spullen meesjouwde. De vermoeidheid dwong hem langzamer te lopen, maar wel te blijven volharden. "Gelukkig ben ik in goede conditie en hoef ik niet veel te trainen voor een Vierdaagse", vertelt de 56-jarige. "Tenslotte gaat het bij zo'n Vierdaagse ook niet om wie het snelst is, maar om het gezellige evenement."

undefined

Rollende vierdaagse

Ieder jaar komen er zo'n 42.000 wandelaars vanuit heel Nederland naar de Nijmeegse Vierdaagse, onder wie slechts twintig rolstoelgebruikers. Vier dagen rijden die elke dag een afstand van 30, 40 of 50 of kilometer. Tussen 1989 en 2008 mochten rolstoelers niet meer meedoen aan de Vierdaagse in Nijmegen, een reden voor Stichting Twentse Sportbelangen om de Twentse Rolstoelvierdaagse op te richten. Dit jaar doen zo'n 150 rolstoelers mee die van dinsdag tot en met vrijdag een parcours afleggen van 15, 30, 50 of 70 kilometer over een verharde weg. Sinds 2009 mogen rolstoelers ook weer meedoen aan de Wandelvierdaagse in Nijmegen, maar dan wel alleen de handbewogen hoepelrolstoelen voor dagelijks gebruik. Gemotoriseerde en sportrolstoelen zijn niet toegestaan, omdat de prestatie van de rolstoelers vergelijkbaar moet zijn met die van wandelaars. Een sportrolstoel staat eerder gelijk aan hardlopers of fietsers. Bij de Rolstoelvierdaagse zijn zowel hoepelrolstoelen als handbikes toegestaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden