Ook resistente bacteriën in groenten

AMSTERDAM - Niet alleen in kip maar ook in groenten zijn bacteriën gevonden die resistent zijn voor een groot aantal antibiotica. Een woordvoerster van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam heeft maandag een bericht van de NOS hierover bevestigd. Onderzoekers van het VUmc vonden een resistente bacterie in vijftien groenten, waaronder taugé, radijs, lente-ui en pastinaak.

Als mensen de stoffen binnenkrijgen, kan het zijn dat ze bij ernstige ziekte moeilijker te genezen zijn, omdat antibiotica niet meer aanslaan.

De wetenschappers onderzochten 120 groentemonsters. Bij zeven daarvan werd een ESBL-houdende resistente bacterie aangetroffen. ESBL is een groep van enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica.

Volgens het VUmc waren vijf van de zeven besmette monsters van biologische teelt. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden