Ook regen houdt Kinheim niet af van derde titel

door Fred Troost

‘Waterloo’ klonk wel zo gepast. De oude Abba-hit overstemde het regengekletter en illustreerde zowel het schijnbaar voortijdig einde van de wedstrijd als het tegenvallende slot van de Holland Series.

De spelers van Kinheim wilden wel. Met vorken prikten ze gaten in de ondergelopen grasmat en met bezems schraapten ze het gravel in de banen tussen de honken droog. Wie wil op de drempel van een kampioenschap de titel niet verzilveren?

Kinheim stond met 10-5 voor in de achtste inning toen een regen- annex onweersbui met de pretentie van een wolkbreuk op het Haarlemse veld neerkletterde. Doorspelen was onmogelijk en dat betekende een onderbreking van twee uur en elf minuten.

De nattigheid paste bij de laatste wedstrijd uit de Holland Series. Waar tot dan de spelkwaliteit hoog was, gaf het beslissende duel een kwalitatieve domper te zien. Misschien was de bliksem, die zondagmorgen het scorebord in het Pim Mulier Stadion had uitgeschakeld, een voorteken geweest. Alsof het toch niks meer kon worden.

Nadat zaterdag in Hoofddorp een beslissing was uitgebleven door een onverdiende nederlaag van Pioniers (5-6), moest het duel in Haarlem de beslissing brengen. Voor beide teams gold dat de pitchersstaven wegens uitputting tot armoede vervallen waren. Orman - Beljaards had zaterdag het beslissende duel moeten worden, maar een dag later werd het Bergman - Kops, een kwalitatief minder affiche. Bergmans allereerste bal was een geraakt werper. Dat zette de toon voor een wedstrijd vol fouten, waaraan niet alleen de pitchers debet waren.

Kops moest al in de derde inning van de heuvel. In die dramatische slagbeurt had Pioniers drie werpers nodig om het Haarlemse slaggeweld te beteugelen. Coach Trevor Rooper, die na één jaar alweer vertrekt, zette in die inning zijn closer Dave Draijer in en tekende daarmee feitelijk al zijn overgave. Na de inning suizebolde Pioniers van de 10-4 achterstand. In de volgende inning moest ook de zwakke Bergman bij Kinheim eraf. Het sloot aan bij de actie van de sponsor van Kinheim, een reisbureau, die bij elk thuispunt een vliegticket naar Istanbul verlootte. Toen de pitchers op waren, begon de tombola.

Daarna volgde een weinig interessant duel, waarin Kinheim de voorsprong bekwaam verdedigde. Tot het hozend hemelwater de titel voor de Haarlemmers toch nog even tot een twijfelachtigheid verhief. ‘We zullen doorgaan’, liet de organisatie Ramses Shaffy zingen. Dat leek ijdele hoop, maar de arbitrage wenste de wedstrijd af te maken. Tot genoegen van Kinheim en tot spijt van Pioniers. De Hoofddorpers hielden zich bedrukt in hun dug-out op en konden slechts hopen op een afgelasting. Alleen dat zou mogelijk respijt geven tot vandaag om een ommekeer te bewerkstelligen.

Uit sportief oogpunt was uitspelen evenwel de eerlijkste optie. Dat gebeurde in nog anderhalve achterstallige inning, waarin de emoties soms hoog opliepen en het sfeertje zelfs wat explosief werd. Kinheim breidde de voorsprong uit tot de eindscore 13-5.

,,We zijn de meest constante ploeg van de competitie geweest’’, meende coach Ben Thijssen, die jarenlang bij Neptunus kampioenschappen meemaakte en nu in zijn eerste Kinheim-jaar dus ook. ,,Onze spelersgroep is onze kracht. We stralen plezier uit. Dit kampioenschap is een verdienste van de hele ploeg.’’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden