Ook publiek Wilders roept om minder Marokkanen

Beeld ANP

PVV-leider Geert Wilders heeft tijdens de verkiezingsbijeenkomst van zijn partij in Den Haag opnieuw geroepen dat er minder Marokkanen in de stad en in Nederland moeten zijn. Ook liet hij zijn publiek dezelfde woorden scanderen.

Eerst vroeg Wilders zijn toehoorders of zij meer of minder Europese Unie willen. "Minder!", riep het publiek. Dezelfde vraag stelde hij over de PvdA. Vervolgens vroeg hij: "Willen jullie meer of minder Marokkanen in jullie stad en in Nederland? "Minder, minder, minder!", riep de zaal. Daarop zei Wilders: "Dan gaan we dat regelen."

De PVV-leider veroorzaakte vorige week commotie door tijdens een verkiezingscampagne in Den Haag te zeggen dat dit een stad met minder Marokkanen zou moeten worden. Een particulier uit Den Haag heeft naar aanleiding van die uitspraak aangifte tegen Wilders gedaan.

Wilders benadrukte dat hij vorige week niets verkeerds heeft gezegd. "De vrijheid van meningsuiting is een groot goed. We hebben niets gezegd wat niet mag, niets gezegd wat niet klopt."

Politieke hooligan
Premier Mark Rutte nam afstand van de uitspraken van Wilders. "Wat hij vanavond heeft gezegd, geeft mij een vieze smaak in de mond," zei hij op de verkiezingbijeenkomst van de VVD.

De PVV-leider is volgens hem weer een stap verder gegaan. Rutte: "Wij zullen nooit accepteren dat mensen die niet van goeie wil zijn en geen positieve bijdrage leveren daar mee wegkomen. Maar het mag nooit om afkomst gaan."

Fractieleider van GroenLinks Bram van Ojik noemde Wilders "een politieke hooligan". Volgens Van Ojik is Wilders "alleen maar bezig met opruien. Hij steekt een vuurtje aan en gaat van een afstandje kijken hoe de brand uitslaat."

Voorzitter van de VVD Benk Korthals noemt de uitlatingen van Geert Wilders van de PVV en zijn aanhang smakeloos. Korthals gaf aan dat hij er niet bij is geweest in Den Haag, maar zei dat de uitgesproken stijl van Geert Wilders bekend is. "Het is absoluut niet mijn stijl" en "Ik houd er gewoon niet van", aldus Korthals.

Felle reacties op Twitter
De woorden van Geert Wilders over Marokkanen maken veel los op Twitter. "Dit heet aanzetten tot haat", stelt Femke Halsema. "Nu zou ik snel en vastberaden de Minister-President van ALLE Nederlanders willen horen", twittert de oud-fractievoorzitter van GroenLinks.

Tofik Dibi, oud-politicus voor GroenLinks herhaalde de tweet van Pvda-bestuurder Fouad Sidali van vorige week. Hij vergeleek Wilders met Hitler.

PvdA-Kamerlid Jan Vos reageerde ook via Twitter door te stellen dat de PVV niet langer past in een democratie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden