Ook prins William is tien jaar verder

Prins William van Wales was amper 15 jaar oud toen zijn moeder Diana in Parijs verongelukte. Hoe heeft deze tragedie - gisteren 10 jaar geleden - het leven van de toekomstige kroonprins getekend?

Het lijkt nog maar zo kort geleden. Prins William, die lijkbleek en aangeslagen naast zijn broer, vader en oom in de rouwstoet loopt. Zijn moeder, die hij zo innig liefhad, is niet meer. Meer dan een miljoen mensen begeleiden de prins op die eenzame laatste tocht.

Nu, tien jaar later, lijkt William zich te hebben verzoend met het verleden. Hij maakt de indruk gewend te zijn geraakt aan de druk van buitenaf, die ook de dood van zijn moeder tot gevolg had.

De 25-jarige prins treedt de laatste tijd steeds vaker in de schijnwerpers, en met een beheerste flair. Zo organiseerde hij samen met zijn jongere broer Harry een indrukwekkend herdenkingsconcert, op 1 juli, de dag dat Diana haar 46ste verjaardag zou hebben gevierd.

„Deze gebeurtenis heeft alles wat onze moeder liefhad in het leven”, sprak de prins het juichende publiek in het Wembley stadion in Londen toe. „Haar muziek, haar dansen, haar liefdadigheidswerk, haar familie en vrienden.”

Dat William erin slaagt velen te verenigen, tekent zijn karakter als bemiddelaar. Toen zijn ouders publiekelijk hun geschillen uitvochten, ging hij elke zondag op de thee bij oma Elisabeth op het kasteel Windsor, op een steenworp afstand van zijn toenmalige kostschool Eton. Ook kan hij het goed vinden met Camilla, en anders dan zijn vader kan hij prima overweg met (grootvader) prins Philip. En lef heeft hij ook. Op zijn 21ste verjaardag waren beide families uitgenodigd, de Windsors én de Spencers.

Prins William van Wales werd op 21 juni 1982 geboren in Londen. ’Wombat’, zoals zijn moeder haar zoon met de wilde haardos liefkozend noemde, moest een zo normaal mogelijke jeugd krijgen. Diana wilde hem laten kennismaken met het gewone leven. „Engeland moet geen vreemd land zijn voor mijn jongens”, aldus de prinses, die hardnekkig tegenwicht bood aan de hoftradities.

William werd de eerste Windsor die naar een crèche ging. Maar een leven als normaal Brits jongetje bleek voor William niet weggelegd. Toen de media te opdringerig werden, stuurden Diana en Charles hem naar de Ludgrove-(basis)kostschool. Zijn middelbare school werd het exclusieve Eton.

De media volgden de kwajongensstreken van de jonge prins op de voet. Zo spoelde ’Wills’ ooit zijn vaders schoenen door de wc en wist aan de aandacht van de beveiliging te ontsnappen. De anderhalf uur durende vrijheid kwam hem duur te staan. Als straf werd hij geketend als een gevangene, met een elektronische armband.

Maar in later jaren staat William toch vooral te boek als een serieuze en bescheiden prins. Hij prefereert aangesproken te worden met ’Sir’, in plaats van met het gangbare ’His Royal Highness’. De prins is een fervent sportman en naar verluidt een uitstekende imitator, met als zijn meest treffende personages zijn eigen vader Charles en Ali G., alter ego van de Engelse komiek Sacha Baron Cohen.

„William is een echte mix tussen een Windsor en een Spencer”, vindt koningshuiskenner Peter van der Vorst. „Hij heeft een duidelijke mening, en is ook nukkig. Hij heeft door Diana een lossere jeugd gehad dan zijn vader. Hij staat ook dichter bij’ het volk; zijn moeder nam hem mee naar pretparken en McDonald’s. Diana wordt wel ’the people’s princess’ genoemd. Misschien kent iedereen William straks als ’the people’s king.”

William is ook slim. „Dat kind is een echte denker”, zei moeder Di ooit over hem. In 2005 behaalde hij een mastertitel geografie aan de Schotse universiteit St. Andrews in Edinburgh. Hij was begonnen met kunstgeschiedenis, maar stapte vrij snel over. Geografie beviel hem beter, en hij kreeg zijn bul uitgereikt met een ’upper-second class honours degree’, de op een na hoogste erkenning voor een student. Daarmee is hij de geleerdste telg van de Britse koninklijke familie. Vader Charles en oom Edward kwamen met een lagere graad van de universiteit van Cambridge. Moeder Diana ging al op haar 16de van school.

Na zijn studie vervolgde William – geheel in de traditie van het Britse koningshuis – zijn carrière in het leger. In 2006 verliet hij de koninklijke militaire academie Sandhurst. Op dit moment volgt hij in Bovington, Dorset, een opleiding tot tankbevelhebber. Afgelopen juni werd de prins 25 jaar, en financieel onafhankelijk. Hij kan nu bij het geld van zijn moeders erfenis, 13 miljoen pond, een slordige 20 miljoen euro.

Lange tijd worstelde de prins met zijn leven in de schijnwerpers. „Als beoogd troonopvolger stond hij onder enorme druk. Hij wilde het contact met de pers zoveel mogelijk vermijden”, meent de Britse royalty-watcher Christopher Wilson. „Vlak voordat de prins naar de universiteit ging, had hij het helemaal gehad met de persfotografen. Hij wilde er niets mee te maken hebben.”

Vooral de laatste jaren van zijn jeugd heeft William zich erg eenzaam gevoeld. Zijn vader schoot te kort in zijn rol als ouder. Troost zocht hij bij zijn jongere broer Harry, met wie hij een hechte band heeft.

Volgens zijn biograaf Nicholas Davies heeft William herhaaldelijk gezegd geen trek in het koningsschap te hebben. Maar de prins vond steun en toeverlaat bij Kate Middleton, een meisje van niet-adellijke komaf, dat hij ontmoette tijdens zijn studie kunstgeschiedenis. „Middleton bracht hem tot bezinning. Zij deed hem beseffen dat hij niet aan dit leven kan ontsnappen. William is dankzij haar zijn lot op een veel volwassener manier gaan accepteren.”

„William laat zich nu steeds meer aan het publiek zien, maar voor koninklijke verplichtingen is het nog te vroeg”, aldus Wilson „Veel Britten kennen hem vooral in zijn rol als president van de Engelse voetbalbond, de FA.”

De romance met Kate liep kortstondig spaak en William – die toch niet bekendstond als rokkenjager – kreeg de wind van voren in de Britse boulevardbladen: de prins uitbundig hebben gevierd dat hij weer vrijgezel was en daarbij zou hij zijn hand op de borst van een Braziliaanse uitwisselingsstudente hebben gelegd. ’Outrageous’, schande, vonden de Britten, die Kate al in hun hart hadden gesloten. Volgens de Britse boulevardpers doet William niets anders dan feesten. Samen met zijn vrienden uit de Britse upperclass en het leger duikt William regelmatig op in nachtclubs.

Dat keerde zich ook tegen de prins. Hij ambieerde een carrière als gouverneur generaal van Australië, aldus Tina Brown, die recentelijk het boek The Diana Chronicles uitbracht. Het was een behoorlijke domper toen de Australische premier Howard Williams verzoek afwees. De Australische oppositieleider Kevin Rudd was blij toe. „Dat zou alleen maar party-party-party zijn geworden”, schamperde hij.

Intussen loopt William zich nu stap voor stap warm voor de troon. „Hij is hard bezig om de weg naar zijn toekomstige rol als koning William de vijfde uit de stippelen”, vertelden medewerkers van het Britse hof vorige maand aan de Sunday Times. In 2009 verlaat de prins het leger en zal hij zijn loopbaan voortzetten als ambtenaar bij het ministerie van buitenlandse zaken. „Een ideale voorbereiding op zijn koningsschap”, aldus ingewijden.

Het leven van prins William is inmiddels weer in een rustig vaarwater gekomen. Tot grote vreugde van het Britse volk is hij weer samen met Kate. Volgens Wilson geen verrassing. „Het is tot dusverre niet uitgezocht, maar ik denk dat de kortstondige royal split een slimme truc was om de druk even van de ketel te halen.”

Over Williams toekomst is monarchie-expert Wilson duidelijk. „Hij is voorzichtig en wil zijn vader niet passeren. Een groot deel van Britten ziet William meer als koning zitten dan de ongeloofwaardige en stuntelige Charles.”

Maar dat de kroon over één generaties heen wordt doorgegeven, acht Wilson niet waarschijnlijk. Charles zal hoe dan ook Britse monarch worden. Maar zo lang als zijn vader hoeft William niet te wachten. Waarschijnlijk zal hij in 2012 - William wordt dan 30 en koningin Elisabeth viert dat jaar haar diamanten jubileum – meer openbare verplichtingen op zich nemen en volledig gaan meedraaien in het koninklijke circus.

Met een huwelijk zet William een stap in de goede richting. Maar of dat met Kate zal zijn? „Een jaar geleden zou ik hebben gezegd dat een huwelijk met Kate Middleton op korte termijn niet onwaarschijnlijk is”, aldus Wilson. „Maar wie weet wat er nog te gebeuren staat. De Britse monarchie is een ijzeren vesting. Wees nu eerlijk, niemand weet precies wat zich binnen de paleismuren afspeelt.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden