Ook Plasterk en Schultz verwachten nog meer onrust over regeerakkoord

Melanie Schultz van Haegen bij aankomst Binnenhof. Beeld anp
Melanie Schultz van Haegen bij aankomst Binnenhof.Beeld anp

'Je kunt niet zo veel bezuinigen zonder dat dat repercussies heeft. We krijgen de komende jaren nog veel meer reacties op het regeerakkoord.' Dat zei beoogd minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk (PvdA), vrijdag na overleg met formateur Mark Rutte, in reactie op de ophef over het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie.

Plasterk zei verder 'vrij lang en vrij serieus' met Rutte over de inhoud van zijn portefeuille te hebben gesproken. Hij gaat zich onder meer bezighouden met democratische vernieuwing. 'Je mag in Nederland wel stemmen over wie er naar het Eurovisiesongfestival gaat, maar je bent niet betrokken bij wie de burgemeester wordt in je eigen plaats. Dat gaan we dus veranderen', zei Plasterk.

Hij verwees naar de afspraak in het regeerakkoord dat er gewerkt gaat worden aan een andere benoemingsprocedure voor burgemeesters. Die worden nu nog door de koningin benoemd. Dat gaat ook gelden voor de commissaris van de Koningin.

Van Rijn
Na Plasterk was het de beurt aan partijgenoot Martin van Rijn om op gesprek te gaan bij Rutte. Voormalig topambtenaar en PGGM-topman Van Rijn is de beoogd staatssecretaris van Volksgezondheid.

Na afloop van het gesprek zei Van Rijn de onrust over de zorgpremie niet het laatste probleem zal zijn waar het nieuwe kabinet mee te maken krijgt. 'Er zijn de komende jaren heel veel vraagstukken en problemen. Dat weet dit kabinet.' Van Rijn vindt het verstandig om straks rustig naar de verdere uitwerking van de plannen rond de inkomensafhankelijke zorgpremie te kijken.

Schultz
Volgens minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) is het van belang dat wordt gekeken hoe de scherpe kantjes van het regeerakkoord afgehaald kunnen worden. Zo ze ze bij aanvang van de laatste ministerraad van het kabinet-Rutte I.

Ze reageerde daarmee op de ophef die is ontstaan over de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie. Daar is ook binnen de VVD boosheid over ontstaan. 'We zullen het land in moeten en met de achterban gaan spreken', stelde Schultz.

Het is niet bij voorbaat zo dat de zorgen wel weggenomen kunnen worden, denkt Schultz. 'Daar moeten we heel hard voor werken. Dat is de opgave waar we voor staan.'

Schippers
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid reageerde ook bij aankomst bij het Binnenhof. Zij vindt onrust binnen de partij 'altijd heel vervelend'. Schippers wilde verder niets over de kwestie zeggen. Ze is demissionair minister en nog niet officieel gevraagd voor het nieuwe kabinet 'en de afspraak is dat je dan niet allerlei uitspraken doet'.

Schippers stelde wel dat ze niet kan ontkennen dat het het kabinet-Rutte II met aardig wat ophef gaat beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden