Ook pedofiel heeft recht op tweede kans

In de gemeenteraad van Arnhem is onrust ontstaan over de terugkeer van raadslid Martin van Meurs na een gevangenisstraf die hij kreeg opgelegd voor het bezit van kinderporno (Trouw, 20 december). Van Meurs werd vanaf de publieke tribune uitgejouwd. En de fractie van de lokale partij waartoe hij behoorde, zette hem niet alleen uit hun club maar verliet ook de raadszaal bij zijn binnenkomst. Verder keerde een PvdA-raadslid haar rug naar Van Meurs toe toen hij de raad toesprak.

Pedofielen in het algemeen, maar de veroordeelden onder hen in het bijzonder, worden geconfronteerd met een grote maatschappelijke afkeer. Groter dan bij andere wetsovertreders het geval is. Weglopen of je rug toedraaien als iemand zijn zetel in de gemeenteraad na een gevangenisstraf weer wil innemen is ongepast. In het geval van Van Meurs wordt daarmee ook het gescheld vanaf de tribune eerder ondersteund dan dat het wordt afgewezen.

Pedofilie is een geaardheid net zoals de hetero- en homoseksuele oriëntatie. Dat moet eigenlijk bij niet-pedofielen tot het besef leiden dat het leven voor een pedofiel zeer zwaar is. Het moet voor hem uitermate moeilijk zijn om geen strafbare handelingen te verrichten.

Veroordeelden moeten na hun celstraf zoveel mogelijk een tweede kans krijgen. Dat geldt evenzeer als de veroordeling op het terrein van de pedoseksualiteit ligt. Ook terugkeer in een publiek orgaan als een gemeenteraad moet mogelijk zijn.

Juridisch gezien is er geen belemmering voor Van Meurs om zijn zetel weer in te nemen. De Arnhemse PvdA zou stappen ondernemen om dit te veranderen. Het moet onmogelijk gemaakt worden dat 'mensen als Van Meurs' in politieke organen als een gemeenteraad terugkeren. Ik zou zeggen: niet doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden