Ook op tweede rang bruist Kerkrade

Roda JC ziet uit naar terugkeer in de eredivisie, maar zal zeker overleven als het nog een jaar moet wachten

Denken aan degradatie betekende in Kerkrade vooral vrezen voor vele lege stoeltjes in het stadion als Roda JC na 41 jaar uit de eredivisie zou degraderen. Maar toen de Zuid-Limburgers afgelopen seizoen daadwerkelijk afdaalden naar de eerste divisie en in de nazomer hun eerste onwennige stappen zetten in de nieuwe werkelijkheid, bleek het Limburgse volk trouwer dan gedacht. Met ruim 10.000 toeschouwers gemiddeld in het Parkstad Limburg Stadion doet Roda niet onder voor menig eredivisieclub.

Om weer eredivisie te spelen volgend seizoen moet Roda JC dit voorjaar wel promoveren. De achterstand op koploper NEC is inmiddels gegroeid tot maar liefst 19 punten. En afgelopen weekend schoof FC Eindhoven er nog tussen, nu één puntje boven de ploeg uit Kerkrade.

Ondanks het - voorlopig - ontbreken van een periodetitel, lijkt met de huidige derde plek directe plaatsing voor de tweede ronde van de nacompetitie wel zeker. Maar daarin moeten wel nog twee dubbele confrontaties worden gewonnen om terug te keren op het hoogste niveau.

Een langer verblijf op het tweede niveau zou een nieuwe bezuinigingsronde betekenen in Kerkrade. Roda kwam in december onder curatele te staan van de KNVB, nadat de club door de degradatie de begroting moest terugbrengen van 12 naar 8 miljoen euro. Mocht het niet lukken om te promoveren dan, moet de club zelfs terug naar 6 miljoen euro.

"Vóór het seizoen hadden we het tekort voor dit jaar begroot op 1,5 miljoen euro en dat proberen we te halen", zegt financieel manager Wim Collard. "Als we promoveren willen we volgend seizoen weer zwarte cijfers schrijven. Lukt dat niet, dan zijn we blij als het tekort stabiel blijft."

Toch is de toekomst van Roda JC volgens Collard niet in gevaar als de ballingschap in de eerste divisie met een jaar wordt verlengd: "De doelstelling is uiteraard promotie, maar we zullen het wel overleven als het dit jaar niet gebeurt, al wordt het natuurlijk wel moeilijker. In de eredivisie krijgen we meer mediagelden, sponsoren en toeschouwers die we anders missen."

Lichtpuntje is dat komende zomer veel contracten aflopen van dure spelers die afgelopen zomer niet konden worden verkocht. Zij drukken nog altijd zwaar op de begroting.

Collard: "Toen we in juni de begroting indienden, gingen we er vanuit dat die spelers weg zouden gaan. Dus dat is financieel een tegenvaller. De hoge bezoekersaantallen, die ik wel gehoopt maar niet verwacht had, maken dat maar voor een deel goed."

Hoewel enkele sponsoren afhaakten, bleven ook veel ondernemers de club trouw, zij het soms voor wat minder forse bijdragen. Alleen een shirtsponsor bleek onvindbaar.

De club verkocht de ruimte op het geelzwart daarom per wedstrijd aan verschillende sponsoren, en Roda had zelfs een primeur door bij een duel in de rust van shirtsponsor te wisselen.

De koempels hebben hun club uit de oostelijke mijnstreek dus niet laten vallen - integendeel. Met ruim 14.000 toeschouwers in de topper tegen NEC werd in december een toeschouwersrecord gevestigd voor de eerste divisie, en ook de streekderby's tegen MVV en Fortuna Sittard trokken veel fans. De uitvakken zijn bijna altijd uitverkocht.

"Het is wel eens leuk om al die andere stadions te zien, maar één jaar eerste divisie vind ik voldoende", zegt Collard. "Sportief had ik liever geruild met NEC, dat nu al zo goed als zeker is van promotie, terwijl wij nog een goede uitgangspositie moeten vervoveren voor de nacompetitie."

"Ons elftal is sterk genoeg om te promoveren en in die play-offs speelt ook het mentale aspect een belangrijke rol. De druk om niet te degraderen is vaak groter dan die om te promoveren, en het vertrouwen is groter bij teams die het hele seizoen bijna alles hebben gewonnen dan bij ploegen die telkens verloren. Dat kan het verschil gaan maken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden