Ook op het platteland straks snel internet door wifi-lantaarnpaal

Lantaarnpalen staan overal, een router erin plaatsen is goedkoop. Beeld anp

Sloom internet, op het platteland kunnen ze erover meepraten. Maar niet lang meer, dankzij de wifi-lantaarnpaal.

330.000 huishoudens en bedrijven in Nederland zijn nog altijd verstoken van snel internet. In dunbevolkte regio's gaat het op sommige plaatsen om een op de drie internetaansluitingen. De koperen kabels voldoen door het massale internetgebruik niet meer. Maar internetproviders vinden de aanleg van glasvezel in buitengebieden te prijzig.

In Stadskanaal denken ze daar nu een oplossing voor gevonden te hebben. De gemeente start samen met netwerkbeheerder Enexis een proef om snel internet via het openbare verlichtingsnetwerk aan te bieden. Wifi via lantaarnpalen dus. Ongeveer honderd huishoudens in Vledderveen, een dorpje achter Stadskanaal, zullen meedoen aan de proef. Uiteindelijk moet de techniek ook in andere buitengebieden toegepast worden.

Goedkoop
De Europese Unie wil dat in 2020 iedere Europese burger de beschikking heeft over breedband-internet. Volgens Brussel is er een verband tussen economische groei en toegang tot snel internet. Ook minister Kamp van economische zaken zei in maart dat iedereen in Nederland in 2020 snel internet moet hebben.

Volgens hoogleraar Peter Baltus kan de wifi-lantaarnpaal daarbij helpen. "Het idee is in elk geval veelbelovend. Vooral omdat het zo'n goedkope oplossing is. Lantaarnpalen staan overal, ook op het platteland. De extra kosten om er een router in te plaatsen zijn klein. En de benodigde techniek bestaat al. Nu hebben veel mensen die in een dunbevolkt gebied wonen vaak pech. Ze kunnen internet via de satelliet aanschaffen, maar dat is erg prijzig. Geen internetprovider gaat een 25 kilometer lange sleuf graven om een handjevol mensen aan snel internet te helpen."

Snelheid
Bij de wifi-lantaarnpaal wordt het internetsignaal over het stroomnet van de lantaarnpalen geleid naar een wifi-zender in de paal. Zo kan iedereen die in de buurt woont draadloos internetten. Volgens Enexis, de beheerder van het stroomnet, kan dat met snelheden tot 60 Mbps. Dat is sneller dan nu vaak beschikbaar is in buitengebieden.

Ter vergelijking: internet via de kabel haalt snelheden tot 200 Mbps, glasvezel 500 Mbps. "De snelheid die de wifi-lantaarnpalen halen is voor normaal internetgebruik voldoende. Het is vooral afhankelijk van hoeveel mensen op een zo'n router worden aangesloten. De gebruikers delen namelijk de bandbreedte. Maar zolang niet iedereen tegelijk YouTube-filmpjes gaat kijken zou het voldoende moeten zijn."

Zijn er dan helemaal geen nadelen? "Draadloos internet blijft trager dan internet via de kabel. En draadloze verbindingen zijn makkelijker af te luisteren of te verstoren dan verbindingen via de kabel. Er is dus extra aandacht nodig voor de veiligheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden