Ook op de Rtanj ben je vrijdag veilig

JOOST VAN EGMOND

Hij krijgt niet zoveel aandacht als de Pic de Bugarach in Frankrijk, maar het lijkt erop dat de berg Rtanj in Servië wel degelijk bescherming biedt tegen de naderende apocalyps. De afgelopen dagen hebben heel wat mensen geïnformeerd naar de mogelijkheden om er donderdag te overnachten, voor het geval het onheil toeslaat.

De Maya-kalender eindigt op 21 december 2012. Althans, dat werd ooit abusievelijk gemeld, wetenschappelijk lijkt 2220 nu veel waarschijnlijker, maar dat wil niemand horen. 21-12-2012 leidt nu al weken wereldwijd tot onrust; die dag zou de wereld vergaan. Sommigen geloven dat bergen in de vorm van een pyramide veilige plaatsen zijn, omdat die door buitenaardse wezens als een soort veilige zones zouden zijn ingericht.

Rtanj, in het zuidoosten van Servië, voldoet aan die voorwaarden. Zijn hoogste piek, Siljak, heeft een duidelijk viervlakkige top. Daar gaan al eeuwenlang legendes over rond. Romeinse soldaten revalideerden er al na de strijd; hun wonden zouden er sneller genezen.

Recenter wordt de berg geassocieerd met de Engelse science-fictionschrijver Arthur C. Clarke, van '2001: a space odyssey' en geruchten dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA er in het geheim onderzoek zou hebben gedaan.

De interesse werd vorige week in de Britse boulevardpers breed uitgemeten, wat de bal aan het rollen bracht. Zoals vaker in Servië, is de buitenlandse aandacht voor Servische zaken in de lokale media nieuws op zich. 'Engelse kranten koppen met beschermende gaven Rtanj', kopten Servische kranten.

Het leidde tot een occulte rage. De krant Blic zocht zelfs de nabestaande op van de profeet van Kremna, een legendarische schrijver van voorspellende pamfletten in Zuid-Servië: "Mensen houden zich uit onwetendheid met onzin bezig", liet de 91-jarige Jovan Tarabic desgevraagd weten.

Tarabic is bekend om zijn interpretaties van wat zijn illustere voorvaderen optekenden, maar heeft niets op met de Mayavoorspellingen. "Van dat hele einde van de wereld komt niets terecht. Gezien wat de Almachtige tot nu toe allemaal heeft vergeven, zal hij ons nu ook niet straffen."

Desondanks boeken veel mensen toch liever een kamer bij de pyramideberg. De animo om de nacht van donderdag op vrijdag in Rtanj door te brengen, overviel de lokale bevolking volkomen. Veel horeca is in de winter dicht, omdat het gebied het vooral van zomertoerisme moet hebben. De beperkte accomodatie die er is, wordt platgebeld.

Obrad Blecic, manager van een bugalowpark vlakbij de berg, zegt zo'n honderd keer per dag 'nee' te moeten verkopen aan geïnteresseerde gasten. Inmiddels ligt de hoorn er dan ook van de haak.

Een paar kilometer verderop heeft de eigenaar van pension Minic niet van de hype kunnen profiteren. Door de slechte staat van de weg naar Rtanj willen bezoekers niet het risico nemen op weg naar de veiligheid vast te komen zitten. "Ze zitten allemaal in het noorden. Ik heb nog genoeg bedden vrij", verzucht hij.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden