Ook onrust onder bevolking bleef urenlang in de lucht hangen

rotterdam – - Woensdagmiddag, 15.44 uur. De alarmfase voor Zuid-Holland Zuid wordt opgeschaald naar Grip 4. Hoger kan niet, de situatie rond de brandende fabriek in Moerdijk is ’zeer ernstig’. Omwonenden zijn snel op de hoogte, daarbij geholpen door ’rampenzenders’ RTV Rijnmond en Omroep Brabant. Maar dan stokt de informatievoorziening. De onrust onder de bevolking blijft urenlang in de lucht hangen, net als de dreigende gifwolk.

Hadden burgers beter geïnformeerd moeten worden over de gevaren? Die vraag kan Leo den Otter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid niet eenduidig beantwoorden. De autoriteiten hebben zo snel mogelijk gehandeld, vertelt hij. De regionale omroepen werden ’gevorderd’ als calamiteitenzender. De nationale rampensite Crisis.nl werd in de lucht geholpen, net als crisisnummer 0800-1351. In de omgeving van Dordrecht-Zuid ging op vier plekken het luchtalarm af, de dringende boodschap aan bewoners om naar binnen te gaan en ramen dicht te houden. „We hebben de alarmdiensten zo doeltreffend mogelijk willen inzetten”, zegt Den Otter.

Het resulteerde in knagende onzekerheid bij de bevolking. Ook mensen die geen sirenes hoorden, bleven uit voorzorg binnen. Wie naar Crisis.nl surfte, kwam enige tijd bedrogen uit. De site die miljoenen bezoekers zou moeten kunnen verwerken, was onbereikbaar. De informatie die erop stond, was summier. Het speciale telefoonnummer 0800-1351 gaf aan het begin van de avond geen gehoor.

Even daarvoor had de politie gemeld dat de vrijgekomen chemicaliën ’giftig en bijtend’ zijn. Om welke stoffen het ging, werd niet gemeld, evenmin hoe gevaarlijk deze zijn. Een persconferentie van de gemeente Moerdijk stond aanvankelijk voor 17.45 uur gepland, maar werd diverse keren uitgesteld. Om 19.00 uur kon burgemeester Wim Denie melden dat er volgens het RIVM geen stoffen zijn vrijgekomen die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid.

Hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding Ben Ale zei zich gisteren zorgen te maken over de capaciteit van de informatiekanalen. Ook de websites van RTV Rijnmond en Omroep Brabant lagen woensdag even plat vanwege de extra bezoekers. Adjunct-hoofdredacteur Ronald Brouwers van RTV Rijnmond zegt dat er op het hoogtepunt 700.000 mensen tegelijkertijd de site wilden bezoeken. Dat waren er te veel.

Brouwers stoort zich eraan dat de overheid de regionale omroepen als calamiteitenzenders wil gebruiken, maar niet de middelen geeft om een ’rampenbestendige’ website in de lucht te houden. Hij is wel tevreden over de samenwerking met de autoriteiten.

Zijn collega van Omroep Brabant, hoofdredacteur Henk Lemckert, is bepaald niet gelukkig met de rol van de gemeente Moerdijk. Volgens Lemckert kreeg de omroep nauwelijks informatie aangeleverd, „terwijl je een spreekbuis en een verlengstuk van de autoriteiten bent”.

Moerdijk blonk ook niet uit in het gebruik van moderne communicatiemiddelen. Het speciale Twitter-account van de gemeente meldde gisteravond nog steeds als meest actuele bericht: ’Koopzondagen 2011 zijn bekend!’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden