Ook onder nieuwe premier hebben Noren weinig zorgen

OSLO (DPA, Reuter) - De ruim 4,5 miljoen Noren beginnen steeds meer profijt te trekken van de rijkdommen van hun land. De inkomsten uit olie en gas uit de Noordzee lopen gestaag op en hebben er samen met de florerende industrie op het vasteland toe bijgedragen dat de Noren meer zijn gaan besteden.

De nieuwe premier Thorbjörn Jagland (46) die gisteren de sociaal-democratische veteraan Gro Harlem Brundtland (57) opvolgde, heeft al laten weten niet te tornen aan het economisch beleid, al koos hij wel voor de populaire Jens Stoltenberg als minister van financiën. Deze was tot nu toe minister van industrie en energie. Hij vervangt Sigbjörn Johnsen. De benoeming vormde een onderdeel van een ruimere kabinetswijziging die gisteren door koning Harald V werd bekrachtigd.

De Noorse minister van financiën verkeert in een geheel andere positie dan zijn collega's in andere landen. Waar de meeste ambtgenoten te kampen hebben met omvangrijke begrotingstekorten die met bezuinigingen binnen de perken moeten worden gehouden, smaakt de Noorse schatkistbewaarder doorgaans het genoegen een overschot te kunnen presenteren.

De goede tijden die Noorwegen momenteel doormaakt, zijn vooral te danken aan de forse olie- en gasproductie. Die droeg ertoe bij dat de inkomsten dit jaar omgerekend 10 miljard gulden hoger zijn dan de uitgaven. Volgend jaar zal dat 10,8 miljard gulden worden. Het belang van de olie- en gasvelden voor de Noorse staatshuishouding is enorm. Zonder deze bron van inkomsten zou de begroting een gat van 6,4 miljard gulden hebben laten zien.

De gelden worden via een oliefonds hoofdzakelijk in het buitenland belegd. Daarmee wil de sociaal-democratische minderheidsregering een reserve opbouwen voor minder rooskleurige tijden. De olie- en gasbronnen zijn immers niet onuitputtelijk.

Momenteel hebben de Noren echter weinig zorgen. De werkloosheid die nu al onder de grens van 5 procent ligt, zal volgend jaar naar verwachting verder afnemen naar 4 procent.

De rente is laag en het bestedingsniveau is dan ook behoorlijk. Zo is de verkoop van auto's dit jaar drastisch gestegen. En ook al zijn de prijzen voor auto's door de forse Noorse belastingen soms drie maal zo hoog als in het land van herkomst, voor alle mogelijke luxe wagens zijn de levertijden lang. Neveneffect van de grote koopkrachtige vraag is dat de prijzen voor onroerend goed torenhoog zijn gestegen.

Toch heeft zowel de regering als de centrale bank gewaarschuwd voor een te groot optimisme. De Noren, die in een aantal bedrijven al stakingen hebben gehouden, dienen hun looneisen te matigen. Een te sterke loonstijgng zou immers onder meer kunnen leiden tot het aanwakkeren van de inflatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden