Ook Nederlandse meisjes als djihadstrijder naar Syrië

Ook jonge vrouwen uit Nederland zijn naar Syrië getrokken om te strijden tegen het regime van Assad. Ze zouden uit liefde met hun vriendjes zijn meegegaan. Dat zegt burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag.

Van in ieder geval drie vrouwen is bekend dat ze zich vermoedelijk in de djihadstrijd hebben gestort: een achttienjarige Kaapverdisch-Nederlandse bekeerlinge, een Colombiaans-Nederlandse bekeerlinge uit Delft en een Bosnische uit Gouda. Ze zijn hun echtgenoten achterna met wie ze op islamitische wijze zijn getrouwd.

Mogelijke ronselpraktijken worden volgens Van Aartsen uitgebreid onderzocht. Inmiddels hebben familieleden van jongeren die naar Syrië zijn gegaan aangifte gedaan tegen de Turk Murat Ö., alias Ibrahim de Turk, en de Marokkaan Azedine C., alias Abu Moussa. Zij worden verdacht van het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd.

Beide verdachten waren actief in verschillende bewegingen, zoals Straat Dawah, Sharia4Holland en Behind Bars. Ö. is eerder opgepakt geweest voor ronselen voor de 'heilige strijd' in Tsjetsjenië, maar is uiteindelijk wegens gebrek aan bewijs nooit veroordeeld.

De Haagse burgemeester zegt dat niet van iedere vertrokken jongere bekend is of hij of zij in Syrië zit. Volgens hem gaan er ook jongeren naartoe die onbekend zijn. Voorzover bekend zouden twaalf tot vijftien jongeren uit de Haagse regio nu in Syrië zitten, maar dat kunnen er volgens Van Aartsen ook meer zijn.

Hij stelt dat veel aandacht uitgaat naar de Haagse regio, zoals Delft en Den Haag, maar hij benadrukt dat het niet een specifiek 'Haags' probleem is. Van Aartsen noemt het een internationaal probleem, want de jongeren vertrekken ook uit Frankrijk en België, alsook uit andere Nederlandse steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, en misschien ook uit andere delen van Nederland.

De burgemeester verzoekt ouders en familieleden van Syriëgangers met klem om zodra ze iets merken aan hun dierbare, actie te ondernemen. "Als mensen behoefte hebben aan een gesprek met mij dan sta ik daarvoor open", zegt Van Aartsen.

De veiligheidsdienst AIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) waarschuwen dat jongeren verder geradicaliseerd of zwaar getraumatiseerd kunnen terugkeren uit de strijd in Syrië. Die jongeren kunnen volgens de autoriteiten een veiligheidsrisico vormen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden