Ook natuur en milieu profiteert van verdrag

Een ja-stem volgende week bij het referendum over het associatieverdrag EU-Oekraïne is gunstig voor natuur en milieu in Oekraïne. Natuurgebieden zullen beter beschermd worden, evenals vogels en iconische soorten als wolf en bruine beer. Ook de waterkwaliteit in rivieren, meren en kustwateren zal erop vooruit gaan.

In het associatieverdrag staan, behalve afspraken over handel, democratie, veiligheid en mensenrechten, ook afspraken over harmonisatie van beleid op het gebied van lucht- en waterkwaliteit, soortenbescherming en beheer van natuurgebieden. Aanpassing van de Oekraïense milieuwetgeving aan de normen van de Europese Unie zal leiden tot een betere bescherming van de biodiversiteit in Oekraïne, verwacht de Oekraïense milieu-organisatie EPL.

Sterker nog, het associatieverdrag heeft nú al effect op het natuurbeleid, zegt EPL, omdat de overheid in haar beslissingen vooruitloopt op de nieuwe regels. Een voorbeeld is het verbod op de aanleg van zes nieuwe waterkrachtcentrales in de rivier de Dnjestr. Dat plan werd afgeblazen omdat de aanleg ten koste zou gaan van natuur die onder het verdrag beschermd zou moeten worden.

Als het verdrag er komt, zal Oekraïne binnen twee jaar de regels overnemen uit de EU Vogelrichtlijn. Daardoor zullen vogelsoorten in het land - zowel stand- als trekvogels - en hun leefgebieden een betere bescherming krijgen. Ook wordt de Oekraïense wetgeving geharmoniseerd met de Europese Habitatrichtlijn, die kwetsbare leefgebieden beschermt om te voorkomen dat bijzondere planten- en diersoorten uitsterven.

Voor Oekraïne betekent dit betere bescherming en uitbreiding van het Emerald-netwerk - equivalent van het Europese Natura 2000 netwerk van beschermde natuurgebieden - en van de iconische diersoorten die daarin leven, zoals wolf, bever, bruine beer en Europese bizon (wisent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden