Ook na vijf uur varen is er geen spoor van de vrienden die 44 jaar geleden verdwenen

De politie zoekt met sonarapparatuur in het water van De Brink bij Liessel (Noord-Brabant). Beeld ANP

Hoewel de zoekactie naar de al 44 jaar vermiste vrienden Piet en Hans niets opleverde, houdt de familie hoop.

Meter voor meter zoekt de bemanning van de P131 de bodem van De Brink af. De vier leden van het landelijk team onderwaterzoekingen richten hun blik op de sonarapparatuur die vreemde dingen in het water moet opmerken. Vanaf de oever kijken familieleden toe hoe tegen de achtergrond van een kalksteenfabriek het bootje van links naar rechts vaart en terug. Hier, met in de verte de kerktoren van Liessel als enige blijk van bewoonde wereld, kun je gerust ongezien iets uitspoken. Zeker in het donker. Dat was 44 jaar geleden niet anders.

In deze uitgestrekte plas zouden Hans Martens en Piet Hölskens in de nachtelijke uren van 16 maart 1974 na een avond stappen moeten zijn achtergelaten, waarschijnlijk in de rode Fiat Coupé van Piet. Broers en zussen van de mannen hebben gemengde verwachtingen van de zoekactie. Er is hoop, maar hoeveel hoop kun je hebben na zo’n lange tijd? 

Van de andere kant, dichter bij een vondst zijn de families in al die jaren nooit geweest. Concrete informatie van Judith Houben, particulier rechercheur, leidde naar deze plek. Haar bevindingen zijn voor de politie aanleiding genoeg om een poging te wagen. 

Plaats delict

“Al vinden ze maar een nummerbord, dan weten we tenminste iets”, zegt Gerda, zus van Hans. Jan Hölskens, broer van Piet, zit ‘boordevol verwachtingen’. “Ach jongen toch, het is zo spannend. Ik heb er vannacht niet van geslapen. De afgelopen jaren hebben we zo veel informatie ingewonnen. Dit moet gewoon het plaats delict zijn, alles wijst hierheen.”

Riet, een andere zus van Hans, heeft daarentegen minder hoop. “Maar onze overleden ouders zeiden dat we nooit moeten opgeven. Dat doen we dan ook niet.”

Want hun vader en moeder stelden ook alles in het werk om Hans terug te vinden. Gerda herinnert zich hoe ze in weekenden en vakanties bijna dagelijks met het gezin op pad gingen. Pretparken, dierentuinen: hoe meer mensen bij elkaar, hoe groter de kans dat Hans ertussen liep. “Op de kermis in Eindhoven rende mijn vader eens heel hard bij ons vandaan. Dacht hij in de verte Hans te zien. Maar dat was hem natuurlijk niet.”

Bodem

Omdat de plas gefaseerd is uitgegraven en de situatie van 1974 niet exact duidelijk is, zoekt de politie een groot gebied af. Na vijf uur varen is de uitkomst teleurstellend. Op het eerste gezicht geven de sonargegevens geen aanleiding om te denken dat de auto in De Brink ligt.

Mogelijk volgt nog een onderzoek met andere apparatuur die ook ín de bodem kan detecteren. Want na ruim vier decennia is het niet ondenkbaar dat de auto, als die er inderdaad ligt, bedolven is geraakt onder een dikke laag zand.

Zo zal de dood van zijn broer ook de komende tijd Jan Hölskens blijven bezighouden. “Ik denk nog steeds elke dag aan Piet. Op deze dag heb ik lang op gewacht. Het had me rust gegeven als ze iets hadden gevonden, maar na zo’n lange tijd kan dit er ook nog wel bij.”

Het scenario dat nu heeft geleid tot de zoekplek is dat Hans een geheime relatie had met de vrouw van een collega.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden