Ook na tussenkomst rechter blijft Israël 'bouwen, bouwen, bouwen'

Een Israëlische agent grijpt een Joodse kolonist vast tijdens de rellen. Beeld REUTERS
Een Israëlische agent grijpt een Joodse kolonist vast tijdens de rellen.Beeld REUTERS

De Israëlische premier Netanyahu heeft definitief toestemming gegeven voor de bouw van driehonderd woningen in de nederzetting Beit El op de Westelijke Jordaanoever. Het besluit volgde vlak op een uitspraak van het Israëlisch hooggerechtshof, dat vanochtend bepaalde dat twee huizen in de nederzetting gesloopt moeten worden.

De twee half afgebouwde woningen op Palestijnse grond zijn volgens het hooggerechtshof illegaal, omdat de vergunningen pas werden verkregen nadat met de bouw begonnen was. De afgelopen twee dagen waren in de nederzetting al gewelddadige confrontaties tussen politie en kolonisten, die zich verzetten tegen de sloop van de woningen.

Vier ministers lieten zich al in de nederzetting zien, om hun steun te betuigen. "In antwoord op terreur moet je geen lafaard zijn, maar nederzettingen bouwen", riep de minister van onderwijs, staand op het dak van een kruidenier. "Jullie, mijn broeders, bewandelen dit pad. We weten dat het land Israel wordt verworven door lijden."

Minister van Justitie Ayelet Shaked, die eerder al beloofde in beroep te gaan tegen de uitspraak, wees erop dat de gesloopte gebouwen waarschijnlijk snel herbouwd zullen worden. "Dat is de Joodse manier. Je verliest de hoop niet en je blijft bouwen, bouwen, bouwen."

Toen na de uitspraak van het hooggerechtshof graafmachines Beit El kwamen binnenrijden om de gebouwen te slopen, laaide het geweld opnieuw op.

Nieuwe woningen
Niet ver van de plek van de twee woningen moeten driehonderd nieuwe huizen verrijzen. De bouw was drie jaar geleden al aangekondigd. Ultranationalisten in de regering van premier Netanyahu hebben hem onder druk gezet om de bouw door te zetten als compensatie voor de sloop van de twee panden.

Netanyahu ging ook akkoord met de bouw van 413 woningen in Oost-Jeruzalem. Dit gebied en de Westelijke Jordaanoever, die ook geclaimd worden door de Palestijnen, werden in 1967 veroverd door Israel. De meeste landen beschouwen de Israëlische nederzetting in de bezette gebieden als illegaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden