Stadsvogels

Ook mussen hebben te lijden onder junkfood

De passer domesticus, beter bekend als de huismus, in het Vlaamse Lierde.Beeld Belga

Een frietje, een zak chips of een plak cake. Ook voor stadsmussen zijn dat ongezonde verleidingen. Mussen die op straat junkfood naar binnen werken, hebben een slechtere darmflora dan andere mussen, melden onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen, Gent en Toulouse. Zij onderzoeken verschillen tussen groepen dieren.

Daartoe zijn Franse stadsmussen vergeleken met soortgenoten van het platteland. De twee groepen, in het wild gevangen, wisselden van ­dieet. Op het menu van de stedelijke mussen kwamen zes weken lang zonnebloempitten, tarwe en meelwormen te staan. De plattelandsmussen moesten de maag vullen met cake, chips en brood.

Het resultaat: het vezelarme stadsdieet zorgde bij de plattelandsmussen voor aantasting van hun darmflora. De diversiteit van de darmbacteriën liep terug. De darmflora van de stadsmussen ging er met het nieuwe voedsel langzaamaan op vooruit. Maar als die darmflora door ongezond eten eerder al te veel was aangetast, had een vogel nauwelijks baat bij een switch naar een gezond dieet.

Dit suggereert dat stadsvogels zich lastiger dan plattelandsvogels kunnen aanpassen aan verandering van dieet, stelt onderzoeker Erik Matthysen van de Universiteit van Antwerpen. Hij vermoedt dat dit ook geldt voor andere diersoorten, zoals duiven of ratten.

Volgens Matthysen leidt het vezelarme dieet niet direct tot massale mussensterfte. “Het is te vroeg om hiermee te verklaren waarom de mussenpopulatie al jaren achteruitgaat in steden. Maar het is wel een aanwijzing dat menselijke voedselresten onverwachte neveneffecten hebben op andere soorten.”

Lees ook:

De sperwer, de hermelijn en de naaktslak: ook in hun bloed zit dodelijk rattengif

Gif waarmee boeren en bedrijven ratten en muizen bestrijden, verspreidt zich verder door de voedselketen dan gedacht. Met potentieel dodelijke gevolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden