Ook moslims in Beiroet kijken uit naar de paus

BEIROET - Wat de minister van toerisme in nog geen drie jaar is gelukt, heeft de paus binnen een week geklaard. Er komen weer buitenlanders naar Beiroet. Weliswaar journalisten, maar buitenlanders desalniettemin; 800 zijn er afgelopen week aangekomen, en “de visa-aanvragen blijven binnenstromen”, aldus de persvoorlichter van president Harawi. De paus, die vandaag en morgen Libanon bezoekt, heeft blijkbaar meer in de melk te brokkelen dan de Franse president, want voor de komst van Mitterrand werden enkel de straten nog eens extra geveegd. Voor het bezoek van Johannes Paulus II heeft het ministerie van informatie maar liefst 200 internationale telefoonlijnen geregeld, kan er daar plotseling “collect-call” worden gebeld, kunnen journalisten meerijden met de pauselijke stoet, en overal waar ze maar willen wordt geregeld dat ze hun lap-tops ergens op een stopcontact kunnen aansluiten.

De komst van de paus wordt zeer serieus genomen. 20 000 Libanese soldaten houden zich bezig met de veiligheid van de heilige vader. Het acht uur journaal wordt voor driekwart gevuld met de voorbereidingen van het bezoek. Beelden van plantsoentjes waar nog snel wat petunia's worden geplant, de kamermeisjes die het linnen opstrijken, de ramen van de kathedraal die worden gewassen en ga zo maar door. De Unifil heeft een aantal helikopters aan de Libanese regering uitgeleend, zodat de stoet zich makkelijk kan verplaatsen, want door de wederopbouw van het complete stadscentrum, is de verkeerssituatie in Beiroet momenteel chaotisch. Het is geen uitzondering dat een rit van drie kilometer door Beiroet ruim een uur in beslag neemt, en lopen gaat vaak sneller. De paus kun je moeilijk laten wandelen, en om met de pausmobiel in de file te staan, dat is niet netjes. Verwacht wordt dat alle christenen, die zich tegenwoordig in de minderheid bevinden - en men schat dat 45 procent van de bijna vier miljoen Libanezen van christelijke afkomst is - allemaal naar Beiroet komen om de paus te zien. Libanese christenen zijn zeer kerkgaand, daar zou een Nederlandse priester jaloers op kunnen zijn. Daarom heeft men de plek van de mis voor morgen verplaatst van een plek nabij de Libanese luchthaven in West-Beiroet, naar de haven van Beiroet, strategisch tussen christelijk Oost- en islamitisch West-Beiroet gelegen. Officieel zijn de beide stadsdelen niet meer gescheiden. Althans, dat is de mening van de West-Beiroetenaren. In Oost-Beiroet heet het dat er inderdaad geen Oost-Beiroet meer is, maar alles is nu West-Beiroet. De christenen, alhoewel niet openlijk, voelen dat zij door moslims worden geregeerd nu ze geen meerderheid meer in het parlement hebben. De president, traditioneel een christen, is ook zijn meeste macht kwijt, terwijl de minister-president, van oudsher een moslim, de touwtjes in handen heeft. De maronitische patriarch, Nasrallah Butros Sfeir, geniet van deze buitenkans. Als gastheer van de paus, is de gehele wereldpers al bij hem over de vloer geweest. De New York Times, de BBC, en CNN, allemaal willen ze wel zijn mening horen. Sfeir is niet zo blij met de regering, die de christenen buiten spel zette in hun eigen land, en de Syriërs, die in Libanon niks te zoeken hebben. Libanezen die een tweede nationaliteit hebben vindt hij hypocriet, en Geagea, de christelijke militieleider die vandaag waarschijnlijk zijn derde levenslang binnenkrijgt vanwege politieke moordaanslagen tijdens en na de burgeroorlog, moet ook worden vrijgelaten. Maar de komst van de heilige vader maakt voor de christenen veel goed, zeker nu de regering er alles aan doet om een zo'n vriendelijk mogelijk welkom te regelen.

Zelfs de moslims raken door al die drukte opgewonden en zijn erg benieuwd naar wat de paus te vertellen heeft. Natuurlijk zijn er altijd een paar boze stemmen. Zo is een druzische sjeikh zeer gepikeerd omdat hij niet is uitgenodigd bij de officiële ontvangst op de luchthaven en is er een islamitische sjeik in Tripoli die vindt dat de paus eerst maar eens zijn excuses moet aanbieden voor zijn uitspraak dat “Christus een echte zoon is van de Israëliërs”. “Hij kan wel een Israëliër zijn, maar dat maakt hem nog geen zionist,” aldus de boze sjeik, er aan toevoegend of de paus ook niet wil vergeten om tijdens zijn bezoek de Syriërs te vragen zich uit Libanon terug te trekken. “Die man heeft het niet begrepen”, aldus een andere sjeikh. “De paus zei 'zoon van een Israëliet', en niet 'zoon van een Israëliër'.” De meeste Libanezen kunnen zich er maar weinig druk over maken, als de paus maar komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden