Ook ministers krijgen klappen bij illegale bouwsels Joodse kolonisten

TEL AVIV - Palestijnse ministers en parlementsleden zijn gisteren in Oost-Jeruzalem slaags geraakt met de Israëlische politie.

De Palestijnen protesteerden daar tegen de bouw van woningen door kolonisten. Enkele Palestijnen, onder wie de Jeruzalemse leider Faisal Hoesseini, raakten licht gewond toen de agenten hen met knuppels uiteen-sloegen. De burgemeester van Jeruzalem heeft gisteren bepaald dat de bouwsels van de kolonisten illegaal zijn en moeten worden neergehaald. De kolonisten zijn niet van plan hun 'nieuwe wijk' te verlaten.

De Palestijnse hoogwaardigheidsbekleders hadden in de vroege middag de zitting van hun parlement in Ramallah onderbroken toen zij hoorden dat Joodse kolonisten in de islamitische wijk van Jeruzalem negen prefab huizen hadden opgericht. In konvooi reden zij naar Jeruzalem, een kwartiertje rijden, om daar hun woede te luchten.

Zij trokken het terrein van de kolonisten binnen en meteen ontaardde dat in een handgemeen. Enkele vips slaagden er nog in een paar van de prefab muren en daken omver te halen, maar zij werden terstond door de politie weggeslagen.

Parlementsvoorzitter Ahmed Korei (Aboe Alaa), continu omringd door zijn lijfwachten, waarschuwde dat het niet bij dit ene protest zal blijven als Israël op deze provocatieve weg doorgaat. “Het geduld van het Palestijnse volk raakt op, zei de man die namens de Palestijnen de grondslag legde voor het vredesakkoord met Israël. “We kunnen geen vrede aanvaarden die ten koste gaat van onze rechten. Zo'n akkoord kan naar de bliksem!”

Eerder op de dag hadden ook demonstranten van de Vrede Nu-beweging gedemonstreerd tegen de bouwnijver van de kolonisten. De laatsten behoren tot Ateret Kohanim, een messianistisch nationalistisch clubje dat zich tot doel heeft gesteld het Arabische deel van Jeruzalem, en met name de ommuurde oude stad te 'verjoodsen'. In dat stadsdeel, dat in 1967 door Israël veroverd werd, wonen circa 180 000 Arabieren.

De zeloten van Ateret Kohanim hadden al in de loop van de nacht de bouwmaterialen aangevoerd. Volgens hen was de actie het antwoord op de moord op een kolonist, ook een lid van Ateret Kohanim, eerder deze maand in de oude stad. Bij de kolonisten is het haast traditie om elke aanval te vergelden met de annexatie van land of de overname van Arabisch bezit. In dit geval wilden ze negen nieuwe families huisvesten in het hartje van de islamitische wijk, niet ver van de Herodespoort.

Ateret Kohanim gaat er prat op al zo'n zestig gezinnen en honderdvijftig religieuze studenten te hebben gehuisvest in de uiterst dichtbevolkte moslim-wijk. Zij weten zich daarbij gesteund door een multimiljonair uit het Amerikaanse Miami, Irving Moskowitz.

Hij vergaarde zijn rijkdommen met bingo-zalen en andersoortige goktenten. Moskowitz was ook een van de prominentste donateurs van Bibi Netanjahoe bij de verkiezingscampagne en hij onderhoudt nauwe banden met de burgemeester van Jeruzalem, Ehoed Olmert.

Met behulp van Moskowitz' miljoenen kopen de kolonisten huizen van Arabieren. Dat gebeurt vaak via stromannen, als ook met de nodige intimidatie. Dezelfde Moskowitz en Ateret Kohanim waren in de herfst van 1996 de vurigste pleitbezorgers van het openen van een 'toeristentunnel' in de oude stad van Jeruzalem. De opening van de tunnel leidde toen tot een bloedbad, met meer dan zeventig doden. Palestijnen en Israëlische vredesactivisten beschuldigen Ateret Kohanim ervan bewust aan te sturen op een nieuw bloedbad.

In Tel Aviv speelt dezer dagen een toneelstuk waarin messianistische kolonisten besluiten de moskeeën op de Tempelberg in Jeruzalem op te blazen.

Zoals wel vaker in Israël dreigen verbeelding en werkelijkheid in elkaar over te lopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden