Ook minister Schouten ziet het somber in voor de pulsvisserij

Nederlandse pulsvissers zijn naar Den Haag gekomen om te demonstreren tegen het dreigende verbod op pulsvisserij. De Europese visserijministers dreigen voor een verbod op de pulsvisserij te stemmen.Beeld Phil Nijhuis

Waarschijnlijk treft Europa de pulsvisserij woensdag met een definitief verbod. De minister wil vissers tegemoetkomen met extra miljoenen voor innovatie.

Niemand in Den Haag gelooft nog dat er morgen géén Europees verbod op de pulsvisserij komt. Ook minister Carola Schouten van landbouw moest dinsdag tegenover de Tweede Kamer bekennen: “Het ziet er niet goed uit.” Een verbod noemde zij ‘buitengewoon betreurenswaardig’.

Kamerleden buitelden over elkaar heen om het verbod af te keuren en steun te betuigen aan de vissers. Die protesteerden met een paar honderd man in Den Haag en waren in groten getale aanwezig op de publieke tribune in de Kamer. “Helden”, noemde VVD-Kamerlid Arne Weverling ze. CDA-Kamerlid Jaco Geurts trok een vergelijking met de KLM: “Na onze zwaan dreigt ook de visserij de nek te worden omgedraaid”.

Woensdag beslist in Straatsburg een zogeheten triloog van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten over de pulsvisserij, een methode die Nederlandse vissers gebruiken om vissen met elektrische schokjes in de netten te laten zwemmen. Pulsvissen beschadigt de bodem minder dan traditioneel boomkorvissen, waarbij netten over de bodem worden gesleept. Er is minder bijvangst en de schepen zijn zuiniger. Vooral de Fransen zijn sterk gekant tegen de vismethode. Een forse Franse lobby leidde er vorig jaar toe dat het Europees Parlement voor een verbod op pulsvissen stemde.

Als het aan het Haagse CDA-raadslid en kandidaat-Europarlementariër Karsten Klein ligt, heropent Nederland de tegenlobby, zegt hij tussen de demonstrerende vissers. “Ja, dan staan we al met 2-0 achter, maar het houdt nog niet op. In het verleden lukte het ons ook om voldoende landen achter ons te krijgen.”

Veel vissers zijn niet zo optimistisch. Urker visser Jan de Boer, tevens bestuurder bij belangenorganisatie Eendracht Maakt Kracht, ziet grote moeilijkheden als vissers de boomkormethode weer moeten gebruiken. “In eerste instantie kunnen we het nog wel betalen, maar als de benzine duurder of de visprijs lager wordt, hebben we een probleem.” Vissers zijn juist overgestapt op pulsvissen, omdat het goedkoper is, zegt hij. De Boer overweegt het verbod op pulsvissen naast zich neer te leggen, hoewel dat boetes en strafpunten oplevert of zelfs een vaarverbod.

Overgangsperiode

Minister Schouten nam een voorschot op slecht nieuws uit Straatsburg. Zij wil in Europa pleiten voor een overgangsperiode waarin de Nederlandse vissers met innovaties kunnen komen, zodat zij niet hoeven terug te vallen op boomkorvissen. Daarvoor wil Schouten de 15 miljoen euro aanwenden die in het regeerakkoord is gereserveerd voor innovatie in de visserij.

De Kamer wilde vooral weten hoe de lobby zo slecht heeft kunnen uitpakken. CDA, D66, PVV en Forum voor Democratie vroegen Schouten naar de rol van Rutte achter de schermen. PVV-Kamerlid Barry Madlener vindt dat de pulsvisserij veel eerder chefsache had moeten zijn. PVV en Forum pleitten voor het stopzetten van de betalingen aan Europa, als het verbod niet van tafel gaat. Dat pleidooi kreeg applaus vanaf de publieke tribune.

Schouten wilde niet veel kwijt over de inspanningen van de premier. Volgende week volgt waarschijnlijk een nieuw debat, waarin D66 en CDA weer de rol van Rutte willen aansnijden en die van Eurocommissaris Frans Timmermans in de Brusselse lobby.

Lees ook:

Wat is pulsvisserij precies, en wat is nou de controverse?

Begin vorig jaar zetten Trouw vijf vragen en antwoorden over pulsvissen op een rij. 

De slag om de pulsvisserij nadert zijn ontknoping

De strijd om de pulsvisserij verhardt: een groeiend aantal vissers en milieuorganisaties keert zich tegen vissen met elektrische schokken. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden