Ook miljonair houdt hand nog op de knip

Allerrijksten zijn positief, maar niet over hun kinderen

ANJEL PUNTE

Met een gemiddeld vermogen van bijna 3 miljoen euro zijn miljonairs een stuk positiever over de economie dan de gewone man. Een goed teken: 40 procent van het nationaal vermogen ligt immers in hun handen. Maar of ze ook durven te beleggen zoals vóór het begin van de economische crisis, is vooralsnog de vraag.

"We zien voor het eerst sinds de crisis dat het spaargedrag stabiliseert en niet verder toeneemt. Maar dat wil niet zeggen dat ze per definitie meer gaan beleggen", vertelt Etienne te Brake van bankiershuis Van Lanschot. De bank profileerde, in samenwerking met onderzoeksbureau GFK en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), deze vermogende groep in het Dutch Wealth Report 2013.

Het optimisme heeft volgens Te Brake te maken met de ondernemersgeest. Meer dan de helft van de 92.000 Nederlandse miljonairshuishoudens haalt namelijk het grootste gedeelte van hun vermogen uit eigen bedrijven. "Ondernemers zien altijd kansen en gaan niet bij de pakken neer zitten." 70 procent van hen zegt dan ook beter af te zijn dan hun voorouders.

"Daarnaast trekt het beursklimaat weer aan, wat ook kansen biedt", zegt Te Brake. Maar niet alle miljonairs maken gebruik van het positieve sentiment dat aandelen op dit moment oproepen. 53 procent van hen wil het vermogen in eerste instantie behouden in plaats van te laten groeien.

In de volgende generatie hebben ze minder vertrouwen. Slechts 23 procent van de miljonairs denkt dat hun kinderen in net zulke grote huizen, of nog groter, komen te wonen. Een stuk pessimistischer dan de gemiddelde Nederlander, waarvan zo'n 33 procent denkt dat hun nageslacht het beter gaat doen. "Misschien omdat de meerderheid van de miljonairs vindt dat de kinderen zelf moeten knokken om hun vermogen op te bouwen", zegt Te Brake.

Daar tegenover staat wel dat een grote meerderheid al voor de dood het vermogen met de kinderen wil delen. Daarna ligt er in 69 procent van de gevallen een (rijkelijk gevuld) testament voor de nabestaanden klaar. Voor de gewone burger geldt dat maar in een kwart van de gevallen.

Al jarenlang is ruim één op de honderd Nederlanders miljonair. 1,3 procent van de totale bevolking, waarmee Nederland in de topvijftien van landen met de meeste miljonairs staat. En, zoals verwacht, woont het overgrote deel van hen in 't Gooi. "Het is een stabiele, maar dynamische groep. Elk jaar gaan er een paar uit en komen er een paar nieuwe bij." Het besteedbaar inkomen is, met 93.000 euro per jaar, drie keer zo hoog als dat van jan modaal. Meer dan de helft ervan wordt weggestopt in aandelen en obligaties.

Een goede opleiding voor de kids is voor de miljonairs belangrijker dan voor de gewone man.

Het is ook de miljonair die maatschappelijk het meeste waarmaakt. Het merendeel heeft weleens een bestuursfunctie bij een non-profit organisatie of in de politiek bekleed. En ook goede doelen en maatschappelijke initiatieven kunnen het beste aankloppen bij de allerrijksten.

Voor culturele instellingen geldt dat niet. 63 procent zegt daar niet in te willen investeren, ook niet als de overheid zich terugtrekt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden