Ook met 'selectie aan de poort' blijft een masterstudie goed toegankelijk

Studenten op de trappen van het Academiegebouw in Groningen. ©ANP

Universiteiten stellen vaak aanvullende eisen als je aan een masterstudie wilt beginnen. De drempel kan afschrikken, maar een effect op de toegankelijkheid van het wetenschappelijk onderwijs blijkt die nauwelijks te hebben, concludeert de onderwijsinspectie na onderzoek.

De inspectie deed navraag bij alle Nederlandse universiteiten en vond geen verschil in instroom bij masterstudies die wel of niet selecteren. De directe doorstroom van bachelor (de eerste studiefase) naar master neemt weliswaar af, maar dat gebeurt over de hele linie. En dat heeft volgens de inspectie vooral te maken met de onlangs ingevoerde regel dat je je bachelor eerst helemaal moet afmaken, voor je aan een master kunt beginnen.

Hoe universiteiten selecteren verschilt enorm. Soms wordt een hoog gemiddelde op cijferlijst vereist, soms een geschreven motivatie, soms een geslaagde taaltoets Engels. En ze doen het niet voor alle masterstudies, gemiddeld in minder dan de helft van de studies. Maar dat aantal is groeiend.

Tussenjaar

Die ontwikkeling heeft discussie opgeroepen. Critici vreesden dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs hierdoor zou verslechteren - wat in dit onderzoek niet wordt bewaarheid - en dat achtergestelde groepen nog verder achterop zouden raken. Ook dat blijkt vooralsnog niet. Het verschil dat er was tussen autochtone studenten en Nederlandse studenten met een migratieachtergrond neemt juist iets af. 

Het verschil tussen de seksen blijft wel groeien: na de bachelor gingen er al meer vrouwen dan mannen door naar een masterstudie, en die ontwikkeling heeft zich dit jaar verder doorgezet. Dat geldt ook voor het tussenjaar:  het aantal bachelorstudenten dat een of meer tussenjaren neemt alvorens aan een master te beginnen, blijft stijgen.

Lees ook: Universiteiten moeten slechte studenten eerder weg kunnen sturen

Te veel studenten op de universiteit falen. Die zou je meteen moeten wegsturen, zegt Bert van der Zwaan, scheidend rector magnificus van Universiteit Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden