'Ook met huizen blijft dit een mooi gebied'

Gedeputeerde opgelucht: nieuwbouw in Bloemendalerpolder onder de rook van Amsterdam komt er toch

In de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp komen 2750 woningen. Vandaag maken Gedeputeerde Staten in Noord-Holland bekend dat ze groen licht geven voor een plan dat de gemoederen al lang verhit. Volgens gedeputeerde Tjeerd Talsma (PvdA, ruimtelijke ordening) wordt de commotie niet alleen door de crisis veroorzaakt. Hij had te maken met het Rijk dat de A1 gaat verbreden en verleggen, met twintig grondeigenaren, en met een lastige en intussen afgeblazen herindeling van Muiden, Weesp, Bussum en Naarden. "Zou de polder eerst onder Weesp vallen, nu is dat toch weer Muiden én Weesp. Dat maakte het er niet gemakkelijk op."

Het gaat niet goed met de economie. De vooruitzichten zijn slecht, vooral in de bouw. Is het wel verstandig om hier nu te gaan bouwen?
"De risico's liggen bij de zes bedrijven. We hebben afgesproken dat zij voor elkaar garant staan, mocht er één failliet gaan. Het moet dus wel gek lopen, willen zij niet aan hun verplichtingen voldoen. Mocht het slecht gaan, dan kunnen ze in een duurder segment bouwen. Maar die kans is klein: dit is één van de meest gewilde streken van Nederland."

Waarom wordt er vooral voor midden- en hoge inkomens gebouwd? Aast niet iedereen op die doelgroep?
"Omdat de risico's bij private partijen liggen, kunnen zij dat bepalen. Maar we hebben er in de onderhandelingen wel uit weten te slepen dat tien procent in het goedkope segment gebouwd wordt. Voor een deel zijn dat huur- en starterswoningen."

Is het niet zonde om zo'n klassieke, Hollandse polder vol te bouwen? Het gebied maakte niet voor niets tot 2006 deel uit van het Groene Hart.
"Uiteindelijk wordt slechts een derde daadwerkelijk bebouwd. In het overige deel komen waterwegen en bossen, een deel blijft open weiland. In een strook aan de Vecht komen geen woningen. Het gebied blijft dus ook in de toekomst aantrekkelijk."

In hoeverre speelt de kwestie rond oud-gedeputeerde Hooijmaijers een rol? Hij was in een eerder stadium betrokken en zou geld hebben aangenomenen van een van de private partijen. Er loopt een juridisch- en een bestuurlijk onderzoek naar hem.
"Daar hebben we een streep onder gezet. Uit gesprekken die wij hebben gevoerd, hebben wij ook geen aanwijzing dat zaken niet in orde zijn."

De Bloemendalerpolder ligt vlakbij Almere, een stad die de komende decennia bijna wil verdubbelen en voor 450 miljoen in grond heeft geïnvesteerd. Is er overleg geweest? "Uiteraard heb ik het daar met wethouder Duivesteijn van Almere over gehad. Maar wij denken beiden dat in deze regio zóveel woningen nodig zijn, dat dit elkaar niet hoeft te bijten. Uiteraard is er collegiale rivaliteit. Er wordt gegrapt: 'Kun je niet een paar jaar later beginnen?' Dat hoort erbij."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden