Ook mannen worden verhandeld

De meeste slachtoffers van mensenhandel zijn nog altijd vrouwen, maar mannen maken een opmars in de statistieken.

In Nederland zijn vorig jaar bijna driemaal zoveel mannen als slachtoffer van mensenhandel geregistreerd als in 2008. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Comensha, het Coördinatiecentrum Mensenhandel. Het aantal geregistreerde mannelijke slachtoffers steeg naar 138. In totaal zijn er 909 mannen en vrouwen als slachtoffer aangemeld, een toename van tien procent ten opzichte van het jaar ervoor.

De stijging van het aantal gemelde mannelijke slachtoffers komt deels door verhoogde aandacht bij politie en justitie voor prostitutie door mannen. Het aantal meldingen uit andere sectoren stijgt echter eveneens. Zo zijn er aanzienlijk meer slachtoffers gesignaleerd in de land- en tuinbouw, in de bouw en in de voedingsindustrie. Daarbij gaat het vaak om mannen.

Bij de inval in mei 2009 bij een aspergekweekster in het Brabantse Someren troffen de politie en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst bijvoorbeeld tientallen Roemenen aan die onder zeer slechte omstandigheden moesten werken. Het Openbaar Ministerie rondt het onderzoek in de zaak volgende week af en legt de kweekster mensenhandel en economische uitbuiting ten laste. Daarnaast werd in Den Haag een groep Indonesiërs ontdekt die in provisorische keukens producten moesten klaarmaken voor een toko. Ook deze mannen werden uitgebuit, denkt justitie.

Nog steeds is de overgrote meerderheid van de gemelde slachtoffers vrouw. Zij zijn voornamelijk werkzaam in de prostitutie. De cijfers laten wel een aantal opvallende trends zien. Zo is het aantal geregistreerde slachtoffers uit Nigeria weer toegenomen van 78 naar 101, ondanks de ontmanteling twee jaar geleden van een groot prostitutienetwerk dat Nigeriaanse vrouwen naar onder meer Nederland smokkelde. Ook het aantal vrouwelijke slachtoffers uit andere West-Afrikaanse landen als Guinee en Sierra Leone nam fors toe.

Het aantal gemelde Nederlandse slachtoffers – voornamelijk meisjes die in handen zijn gevallen van loverboys – daalde van 320 naar 240. Comensha vermoedt echter dat lang niet alle Nederlandse slachtoffers worden gemeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden