Ook Macedoniërs protesteren wegens verlies van spaargeld

SKOPJE (AP) - Tienduizenden Macedoniërs die geld hebben verloren in dubieuze investeringen, hebben deze week in de hoofdstad Skopje geprotesteerd om het aftreden van de regering te eisen.

Tienduizenden mensen hebben samen zo'n 115 miljoen gulden verloren bij investeringen in piramidespelen, waarvan de eerste in februari failliet gingen. De slachtoffers zeggen dat de overheid te weinig heeft gedaan om de activiteiten van de bedrijven te reguleren.

Door de onrust is de vrees ontstaan dat het economische protest zou kunnen omslaan in geweld zoals gebeurde in het buurland Albanië, waar na de ondergang van vergelijkbare piramidesystemen een gewapende opstand uitbrak.

Een aantal oppositiepartijen poogde reeds politieke munt uit de crisis te slaan door een open brief aan de regering te publiceren met eisen van de demonstranten. Ten eerste willen de partijen vervroegde verkiezingen waarmee zij hopen de regerende Sociaaldemocratische Alliantie de laan uit te kunnen sturen en daarnaast willen zij ook het vertrek van president Kiro Gligorov.

Slachtoffers van de piramidesystemen hebben gedreigd geen belasting meer te betalen tenzij de overheid de schade en de rente vergoed. De overheid wil echter niet verder gaan dan een bedrag van 550 gulden per maand voor mensen die meer dan 55 000 gulden hebben verloren.

Macedonië is de enige deelrepubliek van het voormalig Joegoslavië die zich zonder geweld heeft afgescheiden van Belgrado. Lange tijd werd gevreesd dat ook hier etnische onlusten zouden ontstaan, met name tussen Albanezen (die ruim eenvijfde van de bevolking vormen) en de meerderheid van Macedoniërs. Dankzij ondermeer behendig manoevreren van Gligorov werd dat voorkomen. Makkelijk was dat echter niet, temeer daar de economie van de nieuwe staat geruime tijd leed onder een embargo van Griekenland, dat weigerde Macedonië als Macedonië te erkennen. De piramidespelen hebben zich mede daardoor zo kunnen ontwikkelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden