Ook links ruikt naar corruptie

(AFP) Beeld
(AFP)

Intern geruzie, corruptieschandalen: de grootste oppositiepartij van Italië, de Democratische Partij, heeft het zwaar te verduren.

Pauline Valkenet

Walter Veltroni, leider van de Partito Democratico (PD), is volgens politieke commentatoren deze dagen nog bleker dan gewoonlijk. Dat is geen wonder. Zijn centrum-linkse partij krijgt bijna iedere dag een opdonder. Het zijn vaak opdonders in de vorm van arrestaties van corrupte regiogouverneurs, burgemeesters en wethouders.

Maar de klappen bestaan ook uit ordinaire interne ruzies. Daardoor is de oppositiepartij – een recente samensmelting van linkse katholieken en voormalige communisten – vleugellam, en lacht premier Silvio Berlusconi in zijn vuistje.

De reeks corruptieschandalen binnen de PD wordt langer en langer. Zo werd onlangs de burgemeester van Pescara – een stadje aan de Adriatische kust – in de boeien geslagen omdat hij honderdduizenden euro’s zou hebben aangenomen van ondernemers. Die kregen in ruil voor de steekpenningen contracten om, bijvoorbeeld, begraafplaatsen te runnen. Volgens het OM zorgden zakenlieden er ook voor dat burgemeester Luciano D’Alfonso op hun kosten kon rondrijden in een mooie auto met chauffeur en kon reizen in een privé-vliegtuig.

En het PD-parlementslid Salvatore Margiotta, uit de regio Basilicata, is in opspraak geraakt omdat hij tweehonderdduizend euro smeergeld in zijn zak zou hebben gestoken. Margiotta zou een groep ondernemers gunsten hebben verleend zodat zij goed geld konden verdienen aan de lokale olie-industrie.

De schandalen zijn voor de PD een nachtmerrie die maar niet ophoudt. Want eerder al moest de gouverneur van de regio Abruzzo aftreden omdat hij zich zou hebben laten omkopen door de eigenaar van een aantal klinieken. Ook wethouders van Florence en Napels – twee grote steden die al jaren door links worden bestuurd– zouden in de fout zijn gegaan. Vorige week kregen twee wethouders en twee voormalige wethouders van Napels (allemaal van de PD) huisarrest opgelegd.

Nou kijken de Italianen nauwelijks meer op van politici die corrupt blijken te zijn. Het politieke omkoopschandaal van begin jaren negentig, dat bekend staat als Tangentopoli, ligt nog vers in het geheugen. De christen-democraten en socialisten gingen destijds onderuit, maar de communisten bleven goeddeels buiten schot.

Sindsdien claimden de erfgenamen van de communisten dan ook het morele overwicht. Corruptie, cliëntelisme, machtsmisbruik? Daar doen alleen Berlusconi en de zijnen aan, zo klonk het.

Dat gaat nu niet meer op. Premier Berlusconi: „We zien nu dat links geen monopolie op ethiek heeft en nooit had mogen doen alsof dat wel zo was. De PD heeft een moreel probleem op te lossen.” Zijn krant, Il Giornale, schrijft triomfantelijk over ’het nieuwe Tangentopoli dat de PD mee sleurt’. De PD sputtert tegen dat het hier om individuele gevallen gaat en niet om een vaste, corrupte band tussen de partij en het bedrijfsleven.

Tel de corruptieschandalen op bij het gekibbel over bij welke fractie van het Europese Parlement de PD zich moet aansluiten; bij de verwijten dat Veltroni zijn partij als een dictator bestuurt; en bij de zwalkende politieke koers – en de chaos is compleet.

Critici weten wel hoe het komt dat de PD bijna knock-out is geslagen. „Hoe langer politici macht hebben, hoe erger die macht corrumpeert. Veel PD-ers op lokaal niveau zitten al veel te lang op dezelfde positie. Door het zwakke centrale leiderschap zijn die lokale PD-ers losgeslagen”, beweert een commentator.

En dagblad Il Corriere della Sera schrijft: „De PD is vlees noch vis. Het is een partij zonder identiteit en zonder politieke koers, geleid door dezelfde generatie politici van twintig jaar geleden. Dat is de ziekte. Als de PD niet snel geneest, kan die ziekte tot zelfdestructie leiden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden