Ook Leids proefschrift moet aangepast: geen Allah

Beeld anp

Opnieuw is een promovendus op de vingers getikt omdat hij in zijn proefschrift een opperwezen bedankte. Moesa Elayah van de Universiteit Leiden moest zijn dissertatie laten herdrukken.

Elayah, een Jemeniet, spreekt in zijn proefschrift over donorhulp in ontwikkelingslanden zijn 'oprechte dankbaarheid' uit voor de hulp en steun die hij ontving van Allah de Almachtige. Volgens de universiteit past die passage niet bij het wetenschappelijke karakter van het proefschrift. Alle dertig exemplaren zijn vernietigd.

Overigens hoeft hij Allah niet helemaal achterwege te laten. In de nieuwe editie staat het dankwoord op een los vel. Dat wordt wel aan alle exemplaren toegevoegd, maar is volgens de universteit geen integraal onderdeel van de publicatie.

Twee jaar geleden kwam een Leidse jurist al in de problemen omdat hij in zijn proefschrift een citaat uit psalm 111 wilde opnemen. Hij maakte bezwaar bij het College voor Promoties en werd later in het gelijk gesteld. De Wageningen Universiteit droeg een promovendus eind februari nog op om God uit zijn dankwoord te schrappen. Na een storm van kritiek paste Wageningen haar beleid aan.

'We zijn te streng geweest'
'Leiden' liet woensdagmiddag weten dat ze overweegt om haar promotiereglement te herzien en religieuze dankwoorden toch te accepteren. Binnen een kwartier kwam de woordvoerder daar op terug: dankwoorden zijn bij nader inzien helemaal niet verboden. Het reglement is hier te streng toegepast', meent de woordvoerder nu. 'Dat was verkeerd.'

Promovendi moeten volgens de universiteit alleen oppassen dat hun dankwoord niet te lang is of op andere manieren de grenzen van het betamelijke overschrijdt. Twijfelgevallen worden voorgelegd aan de rector magnificus. 'Maar laat er geen onduidelijkheid over bestaan: we vinden dat het danken van Allah gewoon moet kunnen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden