CommentaarOude dag

Ook laagopgeleide oudere moet kunnen genieten van de derde levensfase

Je bent jong en je wilt wat. Maar je bent met pensioen. Steeds meer Nederlanders, inmiddels 2,4 miljoen, zitten in deze situatie: ze zijn gezond en vitaal, maar niet meer aan het werk. Was men vroeger met 65 jaar wel afgeschreven, nu begint na het pensioen de derde levensfase. Een groot deel van deze groep zal nog 15 tot 20 jaar een gezond en actief ­leven leiden.

Zo’n 70 procent van de gepensioneerden, in deze krant omgedoopt tot young elderly persons (de yep), wil een rol in de samenleving blijven spelen. Dat geeft zin aan het bestaan. Ze kiezen voor doorwerken, vrijwilligerswerk of zorg voor hun omgeving. Actief blijven, met lichaam en geest, is ook goed voor hen. Zo blijf je langer gezond en voorkom je eenzaamheid, zeggen deskundigen.

Maar de samenleving heeft nog maar weinig interesse in deze grote groep. In feite worden de fitte zestigers, ­zeventigers en tachtigers afgeschreven. En daarmee ­laten we een groot potentieel liggen. De kennis, kwaliteiten en ervaring van deze groep kunnen wel degelijk van nut zijn. Waarom maken we bijvoorbeeld in het ­onderwijs niet gebruik van overblijfopa’s en voorleesoma’s?

De kloof tussen rijk en arm, tussen hoog- en laagopgeleid, is schrikbarend groot

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving brengt binnenkort een rapport uit over deze derde ­levensfase. Het is te hopen dat er oog komt voor de ­mogelijkheden van deze groep en niet alleen voor de zorgen van de ­ouderdom.

Maar lang niet iedereen kan genieten van de derde levensfase. De kloof tussen rijk en arm, tussen hoog- en laagopgeleid, is schrikbarend groot. Laagopgeleiden ­leven gemiddeld zeven jaar korter en hebben vijftien jaar minder in goede gezondheid. Zeker mensen die zware beroepen hebben gehad lopen dat risico.

Deze groep, die niet de zelfredzaamheid op kan brengen waar de overheid nu vanuit gaat, heeft te ­maken met een stapeling van problemen. Gezondheidsklachten, een laag inkomen en hoge zorgkosten zijn een drempel om mee te doen aan de informele netwerken waarin ouderen volgens dit kabinet hun zorg moeten regelen.

Rijke ouderen kunnen op eigen initiatief voor goede huisvesting zorgen of extra zorg inkopen, voor iemand met weinig geld zit dat er niet in. Daarom is het voorstel van de voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, Jet Bussemaker, voor een generatietoets voor deze groep een goed idee. Een onderzoek naar de stapeling van problemen kan een eerste stap zijn om ook deze groep te laten profiteren van een gezonde derde levensfase. En kan laten zien waar de overheid voor een vangnet moet zorgen.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden