groen

Ook klimaatakkoord voor burgerluchtvaart

Een vliegtuig stijgt op boven Beijing. Beeld afp
Een vliegtuig stijgt op boven Beijing.Beeld afp

Voor het eerst heeft de burgerluchtvaart een internationale overeenkomst gesloten om de uitstoot van CO2 tegen te gaan. Ondanks bezwaren van India en Rusland werd het akkoord vandaag goedgekeurd door de internationale luchtvaartorganisatie van de VN (ICAO) in Montreal.

Concreet betekent de overeenkomst dat de CO2-emissie van de luchtvaartindustrie na 2020 niet meer mag groeien. De sector wordt gedwongen de uitstoot te beperken, bijvoorbeeld door met zuinigere toestellen te gaan vliegen. Lukt het niet om de uitstoot terug te brengen, dan zal een luchtvaartmaatschappij compensatiemaatregelen moeten treffen, bijvoorbeeld door te investeren in klimaatprojecten. De afspraken gaan gelden voor zowel passagiers- als vrachtvluchten.

Van alle CO2-uitstoot in de wereld wordt zo'n 2,5 procent veroorzaakt door vliegverkeer. Harde, internationale regels om dit te veranderen ontbraken tot dusver nog. Tot ergernis van critici, want naar verwachting zal de luchtvaart de komende jaren fors gaan toenemen - kenners voorspellen een verdubbeling in omvang in de komende decennia.

'Historische overeenkomst'
Topman Alexandre de Juniac van de internationale brancheorganisatie IATA sprak dan ook van een 'historische overeenkomst'. Het is voor het eerst dat een sector een dergelijk wereldwijd programma lanceert. Daarmee neemt de luchtvaart volgens De Juniac het voortouw om klimaatverandering tegen te gaan.

In de periode 2021-2026 is de deelname op vrijwillige basis. Na die tijd wordt deelname verplicht gesteld. Tot nu toe hebben 65 landen aangegeven mee te zullen doen met de vrijwillige periode. Daarmee wordt ongeveer 80 procent van de verwachte emissiegroei tussen 2021 en 2035 gecompenseerd.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) is blij met de overeenkomst. "De wereld heeft de kans gegrepen en een systeem aangenomen waarmee de luchtvaart haar verantwoordelijkheid neemt", zegt ze in een verklaring. De maatregelen moeten uiteindelijk leiden tot een halvering van de CO2-uitstoot in 2050 ten opzichte van 2005.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden