Ook klanten straffen bij uitbuiting

Prostitutie Een nieuwe wet zou sekswerkers beter kunnen beschermen. Klanten moeten aanslaan als ze misbruik vermoeden, stellen Dennis Boutkan en Marith Volp.

DENNIS BOUTKAN en PVDA-RAADSLID AMSTERDAM

We lezen de verhalen in de krant. Vrouwen die gedwongen seksuele diensten aanbieden. In een loods, een kelderbox of ergens in een woonhuis. De politie haalt ze uit hun benarde situatie en in het gunstigste geval wordt de vrouwenhandelaar vervolgd. Maar hoe zit dat met de klanten?

Deze week is in de Tweede Kamer het wetsvoorstel 'Strafbaarstelling misbruik prostitu(e)e die slachtoffer is van mensenhandel door klant' behandeld. Dit wetsvoorstel stelt klanten strafbaar als die een redelijk vermoeden kunnen hebben dat de prostituee slachtoffer is van uitbuiting. Dan is er sprake van misbruik door de klant.

Laten we eerst scherp stellen dat klanten die dit doen, eigenlijk geen klanten zijn, maar profiteurs. Daar waar sprake is van misbruik wordt een slachtoffer van uitbuiting in een miserabele positie gehouden.

Het doel van dit wetsvoorstel is die klant ook verantwoordelijk stellen. Als je als klant ziet dat een vrouw blauwe plekken heeft, bang is en moet huilen dan weet je dat er iets niet in de haak is en kan je niet wegkijken.

Bij heling vinden we dat de klant ook een verantwoordelijkheid heeft. Een iPhone op straat van iemand kopen voor een paar tientjes klopt niet. Juist omdat het in Nederland legaal is om naar een prostituee te gaan mag er van een klant gevraagd worden om verantwoordelijkheid te nemen en signalen van dwang niet te negeren. Nu kan een profiteur van een slachtoffer van mensenhandel nog wegkomen.

Maar dit wetsvoorstel ligt blijkbaar gevoelig. Want Proud, de belangenvereniging van sekswerkers, ziet de wet niet zitten en voert ook Amnesty International op als tegenstander. D66 Amsterdam liet opeens een eigen geluid hierover horen.

undefined

Zweeds model

Het eerste argument van tegenstanders: zij vermoeden dat deze wet wellicht gaat leiden tot het illegaal maken van prostitutie. Dat is echt onzin. In het zogenoemde Zweedse model, waar prostitutie en prostitutiebezoek zijn verboden, gelooft de PvdA absoluut niet. Zo'n algeheel verbod criminaliseert zowel sekswerkers als normale klanten.

Volgens het tweede tegenargument, van onder andere D66 Amsterdam, is het voorstel contraproductief. Klanten zouden straks uitbuiting niet meer gaan melden omdat zij zelf strafbaar zijn.

Ook dit is geen sterk argument. Zo sluit je de ogen voor de verantwoordelijkheid van deze profiteurs. Want iedereen die het voorstel beschouwt als een heksenjacht op klanten vergeet dat uiteindelijk de rechter zich hierover zal buigen. Amnesty International roept landen er in een manifest juist toe op om wettelijke regels in te voeren om sekswerkers te beschermen en mensenhandel te voorkomen.

undefined

Eigen Raam

In Amsterdam zijn we al jaren bezig om mensenhandel en uitbuiting tegen te gaan. De zelfstandige positie van prostituees moet bevorderd worden. Dat kan door het project Eigen Raam waarbij sekswerkers zelfstandig, dus zonder pooier of bordeelhouder, een eigen bordeel kunnen runnen. Daarnaast moet het Amsterdamse prostitutiebeleid zich richten op preventie, voorlichting en aandacht voor gezondheid en welzijn van sekswerkers.

Met de invoering van deze wet wordt het én-én. Een verbetering van de zelfstandige positie van de prostituee in de legale sector maar ook de mogelijkheid om de klant die misbruik maakt te straffen.

De branche en andere partijen zouden deze wet daarom juist moeten omarmen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden