Ook kinderen van alleen een joodse vader nu erkend als jood

Was voorheen een joodse moeder een noodzakelijke voorwaarde om joods te zijn, vanaf april worden ook kinderen met alleen een joodse vader als jood erkend.

Van onze redactie religie & filosofie

Het is in joods Nederland een ware revolutie. Ook onjoodse liefhebbers van de joodse leefwijze kunnen vanaf april toetreden tot het jodendom. Deze 'nieuwe Joden' kunnen lid worden van de vereniging Beit Ha'chidush ('Huis van de vernieuwing') in Amsterdam. Er zijn echter voorwaarden. Volgens Marcella Levie van Beit Ha'chidush moeten kandidaat-leden zonder joodse ouder al minstens drie jaar 'joodse binding' hebben.

Bovendien moeten zij een cursus volgen om meer kennis op te doen. Deze cursus wordt afgesloten met een ritueel dat het lidmaatschap van de gemeente bevestigt.

Aan dit ritueel gaat toetsing vooraf die moet uitwijzen of de kandidaat voldoet aan de criteria om toe te treden. Deze toetsing wordt niet zoals gebruikelijk uitsluitend door een rabbijn gedaan, maar door een commissie die uit onder meer een rabbijn -zonder vetorecht- bestaat.

In Amerika hecht de progressieve Reform-beweging al minder aan de regel voor joodse afstamming, men erkent ook personen met een joodse vader en een joodse opvoeding. Deze 'vaderjoden' voelen zich in Nederland miskend.

De vereniging Beit Ha'chidush zal uiteindelijk voor maximaal 15 procent uit 'nieuwe' joden bestaan. Lidmaatschap van de vereniging betekent geen volledig erkende joodse status, maar biedt wel de mogelijkheid te participeren in de vieringen in de sjoel van de vereniging. Beit Ha'chidush wil de naam van de aan te trekken rabbijn nog niet kwijt, maar zegt al wel dat het een vrouw is. Ook dat is een unicum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden