Ook Japanse economie heeft nu te maken met recessie

amsterdam- – Na de eurozone is nu ook Japan in een recessie beland. De Verenigde Staten verkeren officieel nog niet in een recessie, maar analisten verwachten dat ook dit land binnen afzienbare tijd volgt.

De Japanse economie kromp in het derde kwartaal met 0,1 procent, drie maanden eerder bedroeg die krimp 0,9 procent. Er is sprake van een recessie bij minimaal twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei. Het is voor het eerst sinds 2001 dat de Japanse economie twee kwartalen achtereen krimpt.

Japan, dat enorm afhankelijk is van exporten, heeft veel last van de financiële crisis. De winst van Toyota bijvoorbeeld komt voor driekwart uit het buitenland. Het autoconcern verwacht dat zijn winst over 2009 met 70 procent zal dalen. In het komende half jaar denkt Toyota 3000 werknemers te moeten ontslaan.

Ook het Japanse Canon, producent van camera’s, maakte afgelopen maand bekend dat de winst voor het eerst in negen jaar daalt. De exporten lopen bovendien terug vanwege een dure yen. Eerder waarschuwde de G7, de groep van rijke industrielanden, voor de heftige fluctuaties in de koers van de yen. Dat kan schadelijk zijn voor de wereldeconomie.

Leiders van de G20, de groep van rijke industrielanden en opkomende economieën, spraken dit weekeinde af door middel van renteverlagingen en fiscale maatregelen de wereldeconomie te stimuleren, en zo een wereldwijde recessie in te perken. Maar de centrale bank van Japan heeft weinig ruimte om de rente te verlagen. Die staat nu op 0,3 procent. Bovendien is het stimuleringspakket van 52 miljard dollar, vorige maand gepresenteerd door premier Taro Aso, zeer schadelijk voor het overheidstekort. Het Japanse overheidstekort bedraagt 180 procent van het bruto binnenlands product. Dat is één van de hoogste ter wereld.

De economische vooruitzichten zijn met een krimp van 0,1 procent in 2009 gunstiger dan die voor de Verenigde Staten en Europa. De Amerikaanse economie zal naar verwachting volgend jaar 0,9 procent krimpen en die van de eurozone met 0,5 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden