Ook Italië wil strenger asielbeleid

Italië heeft steeds meer moeite met het grote aantal migranten. Onder burgers groeit de weerstand, Rome zint op maatregelen.

Bootmigranten mogen niet meer in beroep gaan wanneer politiek asiel is geweigerd en als ze zijn uitgeprocedeerd moeten ze - tot hun uitzetting - worden opgesloten. Bovendien moeten hun asielaanvragen sneller worden behandeld. Dit is in een notedop het beleid dat de nieuwe regering van Italië aan het uitstippelen is. Premier Paolo Gentiloni en zijn minister van binnenlandse zaken Marco Minniti willen harder tegen de tienduizenden immigranten optreden dan de regering van Matteo Renzi tot afgelopen december deed. Vandaag is de EU-commissaris die over migratie gaat in Rome om de nieuwe plannen te bespreken.


De centrum-linkse regering wil een koerswijziging omdat er het afgelopen jaar een recordaantal migranten op de Middellandse Zee uit bootjes is gehaald en naar Italië gebracht: het waren er 181.000, twintig procent meer dan in 2015. De autoriteiten hebben grote moeite om de migranten een behoorlijk onderkomen te geven, helemaal nu er van de afgesproken herverdeling over de EU-lidstaten weinig terechtkomt en Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk ook nog eens hun grenzen scherper in de gaten houden. Migranten kunnen daarom niet langer naar noordelijke Europese streken doorreizen.


In Italië zelf groeit bovendien de weerstand tegen de nieuwkomers. Er zijn vaker protesten van Italianen die geen asielzoekers in hun dorp of wijk willen. En dat bootmigrant Anis Amri in Siciliaanse gevangenissen zat, daarna niet naar Tunesië kon worden teruggestuurd en in Berlijn terechtkwam waar hij in december de aanslag op de kerstmarkt pleegde, zorgde in Italië voor ophef.


Bijna alle bootmigranten vragen asiel aan, ook als ze kansloos zijn. Omdat er momenteel te weinig commissies zijn die de asielaanvragen behandelen duurt het een jaar voordat asielzoekers te horen krijgen of ze mogen blijven of niet. In de tussentijd is de overheid miljoenen euro's kwijt aan onderdak, eten en juridische bijstand voor de asielzoekers. Nog niet de helft van hen krijgt uiteindelijk politiek asiel.


Minister Minniti wil dat kostbare proces nu versnellen door het aantal commissies dat de asielaanvragen behandelt, op te schroeven.


Een stuk controversiëler is het plan om in achttien gewesten een Centrum voor Identificatie en Uitzetting te openen, het liefst met plaats voor ongeveer honderd man en in de buurt van vliegvelden. In die centra moeten illegalen en uitgeprocedeerde asielzoekers tot hun uitzetting worden vastgezet. De invloedrijke katholieke kerk keurt deze centra echter sterk af en dat doet ook het meest linkse deel van de regerende Democratische Partij. Er zijn in Italië al een paar van zulke centra en die zijn berucht: de immigranten vechten er vaak, stichten brand en verminken zichzelf. Tegenstanders noemen de centra 'onmenselijk'.


Oppositiepartij Vijfsterrenbeweging bekritiseert dit onderdeel van minister Minniti's plannen om andere redenen. Partijleider Beppe Grillo zegt dat kansloze asielzoekers linea recta terug naar Afrika en Azië moeten worden gevlogen, zonder ze eerst op te sluiten, wat immers geld kost.


Maar dat snelle uitzetten is voor Italië (net als voor de andere EU-landen) buitengewoon lastig. Want de landen van herkomst werken vaak niet mee aan identificatie en terugkeer van migranten. De Italiaanse minister van binnenlandse zaken was vorige week in Tunesië en gaat binnenkort naar Egypte om daar iets aan te doen. Deze week was hij in Libië omdat daarvandaan bijna alle bootjes vertrekken. Minniti beloofde er materiële en praktische steun aan de kustwacht. Maar zijn gesprekspartner is de regering van Fayez al-Sarraj en die is maar in een klein deel van het chaotische land de baas. Afspraken met die regering kunnen daarom niet heel doeltreffend zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden