Ook islamitisch daten gaat niet feilloos

door Kustaw Bessems

Via websites rukt het islamitisch daten op. Maar niet alle mannen houden zich tijdens de afspraakjes aan de religieuze regels, ontdekte Imane Khachaf na 27 dates.

„We kunnen een keer in mijn huisje afspreken”, mailde een man na een eerste afspraakje aan Imane Khachaf. „Daar ziet niemand ons en kunnen we elkaar heel goed leren kennen.”

De 24-jarige studente journalistiek ging niet op het aanbod in.

Zevenentwintig afspraakjes met moslimmannen maakte Khachaf, om er een artikel over te schrijven voor het multiculturele blad Contrast. Het begon als grap, vertelt ze. Met vriendinnen surfte ze langs datingsites en lachte ze de mannen die daarop stonden uit om hun foto’s. „Heel gemeen eigenlijk.” Datingsites die zich specifiek richten op een bepaalde etnische groep – bijvoorbeeld Marokkanen – waren Khachaf al eerder opgevallen, maar ze ontdekte dat er ook sites zijn voor jongeren die specifiek behoefte hebben aan ’islamitisch daten’.

„Ik wilde weten of dat wel kan, islamitisch daten.” Hierbij moet alles volgens godsdienstige richtlijnen gebeuren. Belangrijk is dat een ontmoeting op een openbare plaats is en dat bij het afspraakje een chaperon zit, een mahram. In de profielen die mannen en vrouwen op de islamitische site zetten, bezweren zij allemaal dat zij hier op staan.

Khachaf zette onder een valse naam een oproep op www.maktab.nl. Ze kreeg meer dan 100 reacties en maakte een selectie. De mannen die ze ontmoette, bleken het vaak niet zo nauw met hun geloof te nemen als zij eerder via internet nog hadden beloofd. „Het waren over het algemeen leuke, spontane mannen. Niet echt sukkels of zo. Maar nogal wat mannen drongen er toch op aan dat mijn vriendin ons alleen zou laten.”

Elf mannen bleken totaal niet serieus na te denken over een mogelijk huwelijk. Twee mannen waren na één ontmoeting al klaar om grote stappen te zetten. Een Marokkaan wilde Khachafs ouders een huwelijksaanzoek doen. Een Turk ook, met een Marokkaanse imam erbij om het cultuurverschil te overbruggen.

Maar Khachaf zag het daten echt als werk en moest de mannen teleurstellen. „In het echt ken ik zoveel mensen, ik ontmoet vanzelf wel iemand. Daar heb ik geen internet voor nodig.” Ze heeft ook geen haast, zegt ze. Altijd een mahram bij een afspraakje hoeft voor haar persoonlijk niet per se. Maar in het openbaar afspreken wel. „Bij iemand over de vloer komen, dat doe je pas na de verloving.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden