Ook Indiase deelstaat Assam in greep moesson

(Novum/AP) - Naast de Indiase deelstaten Bihar en Uttar Pradesh kampt ook Assam, in het uiterste noordoosten, met grote wateroverlast als gevolg van moessonregens. De deelstaatregering in de hoofdstad Dispur zei woensdag dat honderdduizenden mensen op de vlucht zijn geslagen, dat zeker vijftienhonderd dorpen onder water staan en dat er minstens vijftien doden zijn gevallen.

Twee grote rivieren in Assam, de Brahmaputra en de Barak, staan op ruim tien plaatsen hoger dan het alarmpeil. Grote gedeelten van twee natuurreservaten, de habitat van de zeldzame eenhoornige neushoorn, zijn overstroomd.

In het noorden van Bihar was de situatie woensdag onverminderd ernstig. Honderdduizenden mensen in het ondergelopen gebied zijn dakloos. Ongeveer 275 duizend hebben een toevlucht gezocht tot zo'n 250 kampen, maar er is niet genoeg ruimte voor iedereen. Daklozen vallen overheidsgebouwen aan en er wordt melding gemaakt van plunderingen.

De autoriteiten in Bihar zeggen dat ongeveer de helft van 1,2 miljoen vluchtelingen in veiligheid is gebracht. Er wordt bevestigd dat er minstens 38 doden zijn gevallen, maar aangenomen wordt dat het dodental aanzienlijk zal stijgen. De deelstaatregering zegt te vrezen dat het aantal ontheemden de komende dagen zal verdubbelen. Unicef waarschuwde voor het uitbreken van epidemieën zoals cholera.

In drie kampen bij de stad Jankinagar zijn ongeveer zevenduizend mensen ondergebracht, één bij een treinstation en twee andere bij schoolgebouwen. In de kampen worden gevallen gemeld van dysenterie, diarree, overgeven, koorts en ooginfecties.

De vluchtelingen bij Jankinagar kregen woensdag twee maaltijden, waaronder rijst met een suikerrietsausje. De 65-jarige Kakhrun Lal zegt dat vier van zijn koeien zijn verdronken. De andere twee heeft hij moeten verkopen om aan geld te komen. Zijn twee zoons zijn, samen met duizenden anderen, vertrokken naar New Delhi en Mumbai, op zoek naar werk.

De Indiase federale regering zette voor het eerst alle drie takken van de strijdkrachten -leger, marine en luchtmacht- in bij het reddingswerk. De inspanningen zijn echter zeker niet genoeg om alle nood te lenigen.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in Nederland zeggen voorlopig geen gezamenlijke actie op te zetten. Reden is dat het grote publiek niet op de hoogte is van de ernst van de situatie, waardoor een nationale actie volgens de organisaties weinig succes zou boeken. Afzonderlijke organisaties, waaronder het Rode Kruis en Unicef, hebben wel geld vrijgemaakt voor hulpverlening.

De overstromingen hebben de afgelopen weken veel leed veroorzaakt. Schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van enkele tientallen tot duizenden. "Als er meer beelden uit het gebied komen, is de kans groter dat een nationale actie wordt opgezet", legt een woordvoerder van de SHO uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden