Ook in Zuid-Korea ligt Google onder vuur

Googles advertentiebedrijf AdMob wordt verdacht van het illegaal opslaan van persoonlijke gegevens via mobiele telefoons. De Zuid-Koreaanse politie deed gisteren een inval bij het bedrijf in de hoofdstad Seoul.

Volgens de Zuid-Koreaanse politie zou Google de consumentenprivacy schaden door locatie-informatie op te slaan om persoonsgericht te kunnen adverteren. "Wij vermoeden dat AdMob persoonlijke locatiegegevens verzamelt zonder toestemming te hebben van noch de klanten, noch de Koreaanse Communicatie Commissie. Bedrijven moeten hiervoor altijd toestemming vragen", aldus een verklaring van de Zuid-Koreaanse politie, die computers en harde schijven van het bedrijf heeft ingenomen voor verder onderzoek.

"Bedrijven zoals Google slaan door met het verzamelen van gegevens", aldus hoogleraar recht en technologie Bert-Jaap Koops van de Tilburgse universiteit. "Kwalijk dat het heimelijk en op zo'n grote schaal gebeurt."

Het is namelijk niet de eerste keer dat Google privacyschending ten laste wordt gelegd. In Nederland legde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) twee weken geleden het bedrijf een last onder dwangsom op van een miljoen euro, omdat Google twee jaar lang door Nederland rondreed en van 3,6 miljoen mensen allerlei informatie verzamelde zonder dat zij dat wisten. "De verdediging van Google was dat ze niet wisten welke gegevens ze precies verzamelden", aldus Koops. "Een naïef excuus."

Computerfabrikant Apple gaf vorige maand toe dat de industrie tekortschiet met het toelichten van de nieuwe technologieën en gevolgen voor privacy.

Volgens Koops hebben de bedrijven meestal geen slechte bedoelingen, maar zoeken ze de grenzen op omdat overheden te zacht optreden. "Het dwangmiddel van het CBP is een stap in de goede richting, maar de wetgeving is nog steeds te ingewikkeld en wordt niet goed gehandhaafd. Het is net als met te hard rijden. Je kunt wel hoge boetes uitdelen, maar als de pakkans laag is, zullen mensen gas blijven geven."

Google en Apple geven op 10 mei uitleg voor de Amerikaanse senaat over de opslag van locatiegegevens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden