Reportage

Ook in Utrecht zijn het vaak dezelfde burgers die meepraten

Inspraakbijeenkomst in Vleuten-De Meern. Politica Andrée van Es (aan kop van tafel, grijs haar) werd in Utrecht benoemd tot informateur. Beeld Werry Crone
Inspraakbijeenkomst in Vleuten-De Meern. Politica Andrée van Es (aan kop van tafel, grijs haar) werd in Utrecht benoemd tot informateur.Beeld Werry Crone

De burger mag in opvallend veel gemeenten meepraten tijdens de collegevorming. Ook in Utrecht. Daar gaat het nieuwe stadsbestuur met soep, broodjes en markeerstiften de wijken in.

Zaal twee van buurthuis De Schalm stroomt langzaam vol. Niet voor een breiavond, stijldansmiddag of een kinderfilm, maar om te peilen wat er speelt in de Utrechtse wijk Vleuten-De Meern. De gemeente heeft gezorgd voor soep en broodjes en hoopt zo de burger bij de politiek te betrekken.

De toekomstige coalitie in Utrecht, bestaande uit GroenLinks, D66 en de ChristenUnie wil ook na de verkiezingen van haar inwoners weten of ze niets over het hoofd zien bij het maken van hun beleid. Daarom luisteren de hoofdonderhandelaren van de drie partijen tussen het onderhandelen door naar de stem van het volk.

Het buurtgesprek vindt plaats aan vijf tafels. Elke tafel heeft een thema: groen, wonen en werken, verkeer, algemeen en samenleving. Met markeerstiften wordt op grote vellen papier de uitkomst van de gesprekken opgeschreven. Om de tafels staan tien stoelen, na de pauze wordt er gewisseld van plek.

Al snel blijkt dat de bijna zestig aanwezigen in de zaal de politiek eerder al wisten te vinden. De gemiddelde leeftijd ligt boven de vijftig en de mannen zijn in de meerderheid. Er is geen enkele jongere aanwezig. Naast de drie onderhandelaars zijn onder de bezoekers vijf politici en twaalf mensen van de gemeente.

Tekst loopt door onder de foto

Op vellen papier schrijven aanwezigen in De Schalm wat zij belangrijk vinden. Beeld Werry Crone
Op vellen papier schrijven aanwezigen in De Schalm wat zij belangrijk vinden.Beeld Werry Crone

Afspiegeling

De rest van de aanwezigen zet zich vaak al jaren in voor de wijk. Als lid van een bewonersgroep, beheerder van een buurthuis, pastoor, welzijnswerker, jongerenwerker, vrijwilliger of lid van een buurtteam. Kennis is er genoeg, maar in 'de huiskamer van de buurt' lijken niet alle stemmen van de relatief jonge wijk vertegenwoordigd.

"Het blijft ingewikkeld iedereen te bereiken", zo verklaart Anita van Wijnbergen, een van de organisatoren, de weinig gemêleerde opkomst. De gemeente heeft via haar website, een advertentie in een huis-aan-huisblad, berichten in lokale media en op sociale media geprobeerd om zoveel mogelijk mensen te bereiken. "Ook met de maaltijd hoopten we het makkelijker te maken", zegt Van Wijnbergen.

Toch: echt representatief lijkt de groep aanwezigen niet te zijn. Maar schijn bedriegt, zegt wijkregisseur Louke Visser: "Alle mensen die hier zijn hebben een enorm netwerk. Ze spreken misschien niet namens mensen met een migrantenachtergrond of jongeren. Maar ze horen door hun werk wel wat er onder die groepen speelt."

Zo ook Adil Chebli (44). Hij is sociaal beheerder van drie buurthuizen en twee speeltuinen in de wijk. Al bijna elf jaar lang hoort hij vijf dagen per week in zijn buurthuizen wat jongeren bezighoudt. "Er moeten meer voorzieningen voor hen komen, stageplekken bijvoorbeeld." Dat laat hij vanavond weten.

Om half negen wordt de avond afgesloten. De drie hoofdonderhandelaars Heleen de Boer (GroenLinks), Klaas Verschuure (D66) en Maarten van Ooijen (ChristenUnie) bedanken de bezoekers en luisteren naar de punten die zijn opgeschreven.

Verschuure: "We kunnen niet beloven alles mee te nemen in het akkoord, maar wat we horen dient zeker als inspiratie voor de komende jaren."

Lees ook: Het lokale coalitieakkoord nieuwe stijl: iedereen mag meepraten

De tijden van dichtgetimmerde coalitieakkoorden en scherpe tegenstellingen tussen coalitie en oppositie zijn op lokaal niveau voorbij.

Lees ook: Nieuwe coalities, nieuwe trends: Lokale partijen aan de knoppen, PvdA handhaaft zich

De collegevorming in gemeenten is in volle gang. Welke partijen verzilveren hun winst? Hoe noemen partijen het resultaat? En hoe wordt de burger erbij betrokken? De opvallendheden op een rij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden