Coronacrisis

Ook in thuiszorg en verpleeghuis moet veiligheid leidraad zijn, stellen vakbonden

null Beeld Joris Van Gennip
Beeld Joris Van Gennip

Medewerkers van verpleeghuizen en in de thuiszorg voelen zich soms soldaten die zonder uitrusting aan het front moeten vechten tegen corona. Dat is onacceptabel en niet te doen, zeggen de vakbonden FNV Zorg en Welzijn, CNV Zorg en Welzijn en NU’91.

Marco Visser

Is het mijn schuld? Heb ik iemand besmet? Ben ik zelf besmet? Dat soort vragen schieten bij medewerkers in verpleeghuizen of in de thuiszorg door het hoofd als een van hun cliënten ziek wordt. Zeker nu bekend is dat in 900 van de 2700 verpleeghuizen het coronavirus heeft toegeslagen, zijn er zorgen en verdriet, zegt bestuurder Cor de Beurs van FNV Zorg en Welzijn.

Dat er medewerkers zijn die onbeschermd hun werk doen bij cliënten met klachten, is in strijd met de richtlijnen. Maar niet elke zorgorganisatie had voldoende beschermingsschorten, mondkapjes, handschoenen en haarnetjes op voorraad. Dus moeten zij inkopen, maar beschermingsmiddelen zijn schaars. Gevolg is dat ongeveer een op de drie medewerkers in thuiszorg of verpleeghuis onbeschermd werkt, laat een peiling zien van CNV Zorg en Welzijn.

Volgens bestuurder Gerton Heyne van de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden (V&VN) is het ministerie van volksgezondheid weken geleden al gewaarschuwd voor de tekorten. “Neem de mondmaskers. Hoe ingewikkeld is dat? Het duurt te lang. De inkoop is niet oké, de productie is niet oké en de distributie is niet oké.”

In normale tijden hadden de bonden de boel al platgelegd

Ook in de Tweede Kamer is er onrust over het gebrek aan middelen. Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid zegt dat hij niet kan toveren, maar de bonden vinden dat hij dat toch maar moet proberen, want in deze tijden gelden de normale regels niet. Was dat wel het geval geweest, dan hadden de vakbonden de boel al lang plat gelegd en waren medewerkers de straat op gegaan.

Een medewerkster van een verpleeghuis vertelt anoniem hoe zij zonder bescherming, in haar eigen kleding, de bewoners verzorgde. Gevaarlijk, want zo kan ze zichzelf en bewoners besmetten. Mede daarom durft ze niet bij haar ouders langs te gaan. “Er lopen ook uitzendkrachten rond. Die komen overal”, zegt ze. “Daarover bestaat bij ons wel wat stress. Van je vaste collega’s weet je dat ze voorzichtig zijn. Van anderen niet.” Pas deze week kreeg het personeel beschermende kleding, nadat bij de eerste bewoners besmettingen waren vastgesteld.

FNV’er De Beurs vindt dat veiligheid voor alles moet gaan. “Dat moet de leidraad zijn, niet de schaarste aan middelen. Omdat we de middelen niet hebben, passen we de richtlijnen aan. Dat gevoel heb ik.”

Onrust is er ook in de thuiszorg

Medewerkers komen door het tekort aan middelen voor moeilijke keuzes te staan, stelt De Beurs. “Je wilt werken volgens de richtlijnen en dus als medewerker beschermende maatregelen nemen. Maar wat doe je dan als je richtlijnen niet kunt uitvoeren omdat er onvoldoende schorten en maskers zijn? Als je de zorg niet verleent, gaat de bewoner achteruit en kan overlijden. Doe je als medewerker onbeschermd je werk, dan kunnen zowel bewoners als jijzelf ziek worden.”

Onrust is er ook in de thuiszorg. Bestuurder Hans Buijing van brancheorganisatie Zorgthuisnl hoort dat de onrust vooral komt doordat niet zeker is wie het virus bij zich draagt en wie niet. Vaak wordt het vermoed, maar omdat testen ontbreken, is er geen zekerheid. Terwijl je juist dan weet of je beschermende maatregelen moet nemen.

Een ander vermoeden is dat veel mensen met thuiszorg overlijden aan Covid-19. “Maar cijfers zijn er niet”, zegt Buijing. “We signaleren wel oversterfte, maar weten niet hoeveel van die sterfte door het coronavirus komt. Er gaat ook een griepvirus rond. En vergeet niet: de planbare zorg staat stil. Daar komen ook sterfgevallen uit voort.”

De naam van de anoniem opgevoerde verpleeghuismedewerkster is bekend bij de hoofdredactie van deze krant.

Lees ook:

Roep om versoepeling van bezoekverbod verpleeghuizen: ‘Mensen gaan kapot aan deze situatie’

Moeten bewoners van verpleeghuizen langer leven in eenzaamheid, of mogelijk korter met bezoek en aandacht én een risico op corona?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden