Ook in Suriname zijn ze trots op Kromowidjojo en Gravenstijn

Even bellen met Desney Romeo. Romeo is de enige Surinaamse verslaggever die is geaccrediteerd voor de Spelen. Tijdens de openingsceremonie kwamen we hem tegen. Hij maakte een grap over de hitte in het stadion. Zelfs voor hem was het te warm, het zweet gutste van zijn lijf. Af en toe was hij even verdwenen, dan maakte hij een foto, of was hij live in de uitzending van een van de twee radiostations die hij bedient.

Antal Crielaard

In de Surinaamse olympische afvaardiging zitten vier atleten. Kirsten Nieuwendam en Jurgen Themen zijn hardlopers. Themen loopt de 100 meter, Nieuwendam de 200 meter. Chinyere Pigot en Gordon Touw Ngie Tjouw vormen de zwemequipe. Beiden zijn inmiddels klaar met het toernooi.

Medailles worden niet verwacht, maar het gaat wel goed met ze, vertelt Romeo. Drie van de vier zijn al in actie gekomen en allemaal hebben ze hun persoonlijk record aangescherpt.

In 1988 en 1992 had Suriname Anthony Nesty, de zwemmer die goud en brons haalde op de 100 meter vlinderslag. En er was natuurlijk Letitia Vriesde, de atlete die meedeed aan vijf Spelen. Maar die tijd is voorbij, aldus Romeo.

Deze week had hij toch twee medaillewinnaars in de uitzending, want van de plakken die Nederland tot nog toe haalde, hadden er twee een Surinaams tintje. Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft een Surinaamse achtergrond en ook judoka Deborah Gravenstijn heeft haar roots in de voormalige Nederlandse kolonie. „In Suriname zijn ze trots op mensen uit onze gelederen die iets presteren. Er is veel betrokkenheid, de ouders van deze sporters komen toch uit ons land.”

Gravenstijn zegt ongeveer hetzelfde te voelen. In haar hart is ze Surinaamse, maar ze sport voor Nederland. Ze is nog nooit in Suriname geweest, maar dat gaat er snel een keer van komen. „Door mijn werk en mijn sport is dat er nog nooit van gekomen. Maar ik voel wel betrokkenheid. Daarmee wil ik de komende maanden meer gaan doen.”

De Nederlandse ploeg telt veel meer Surinamers dan de ploeg van Suriname zelf. „Vooral de voetballers zijn populair bij ons”, zegt Romeo. „Met name Royston Drenthe. Hij speelt bij Real Madrid en heeft zijn hart op de tong. Dat is mooi. We dachten even dat het over was met de Surinamers in Oranje, maar er komt weer een goede lichting aan. Van de week stonden er tegen Japan zeven in de basis. Mooi toch?”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden