Ook in Roermond mogelijk stemmen geronseld

Beeld anp

Ook in Roermond worden mogelijk stemmen geronseld door politieke partijen. Waarnemend burgemeester Cammaert (CDA) heeft de lijsttrekkers en fractievoorzitters in de gemeenteraad middels een brief laten weten dat hij aangifte gaat doen als hij daarover nog meer signalen krijgt.

Volgens Cammaert heeft hij al van diverse kanten vernomen dat politieke partijen kiezers vragen om hun stempas af te geven als ze niet van plan zijn zelf te gaan stemmen. Hij wijst erop dat het geven van een volmacht van de kiezer zelf moet uitgaan. Kiezers benaderen met de vraag om een volmacht te geven, is strafbaar.

'Geen heksenjacht'
Cammaert schrijft niet welke partijen hij verdenkt van ronselpraktijken. 'Ik heb nog geen concrete aanwijzingen dat iemand in overtreding is', licht Cammaert vandaag toe. 'Maar ik hoor van alles ruisen. Mensen vertellen dingen van horen zeggen. Ik ga geen heksenjacht houden. Maar zodra ik iemand tegenkom die ronselt, doe ik aangifte.'

Cammaert zegt vooral een signaal te hebben afgegeven. 'Mij bereiken veel vragen over wat wel en niet mag. Ik heb duidelijkheid willen scheppen. Je mag geen mensen benaderen, en hen niet aanspreken om een volmacht.'

Eerder bleek dat het Openbaar Ministerie de voormalige VVD'er Jos van Rey verdenkt van het ronselen van stemmen. In oktober 2012 werden bij hem thuis volmachtformulieren gevonden. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart is Van Rey lijstduwer van de door hem opgerichte Liberale Volkspartij Roermond.

Aangifte bij de politie
Deze week bleek dat er waarschijnlijk stemmen zijn geronseld in Soest en Heusden. Burgemeester Jan Hamming van Heusden deed daarover aangifte bij de politie. Hij roept kiezers op hun stem niet af te geven. Tijdens de verkiezingen wordt extra scherp gecontroleerd op ronselpraktijken.

In Soest ligt PvdA-lijsttrekker Osman Suna onder vuur omdat hij samen met fractielid Adem Baskaya bij een moskee in Soest mensen die niet willen stemmen, hebben aangespoord hun stembiljetten in te leveren. Er zou vervolgens een stem mee uitgebracht worden op de PvdA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden