Ook in Nederland komt slavenarbeid nog altijd voor

Het moment had niet beter gekozen kunnen worden om het zware misdrijf mensenhandel op de kaart te zetten. Gisteren, op de Dag van de Mensenhandel, moesten Adje (60) en Gretha B. (45) uit het Twentse Tubbergen voor de rechter verschijnen voor hun variant op de moderne slavernij.

Het duo wordt ervan verdacht gedurende tenminste acht jaar de zwakbegaafde Jeffrey (33) te hebben uitgebuit, mishandeld en tevens van zijn vrijheid te hebben beroofd. De man, opgepikt in het kermiscircuit, moest voor het tweetal werken. Als de kwaliteit van het door hem geleverde werk onvoldoende was, werd hij opgesloten in een gebouwtje achter de woonwagen van de beide verdachten. Ze misbruikten Jeffrey ook, zo is het verwijt, door een bedrijf, een woning en een paar auto's (inclusief boetes) op zijn naam te zetten. De hele operatie eindigde doordat 'slaaf Jeffrey' uiteindelijk de benen nam en zo op het politiebureau terechtkwam.

Voor Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, is dit dossier geen verrassing. Hoe vaak mensenhandel in deze vorm voorkomt in Nederland, is onduidelijk. De meeste strafdossiers handelen over vrouwen, vaak van niet-Nederlandse afkomst, die worden gedwongen te werken in de seksindustrie. Dettmeijer heeft echter zeker drie dossiers uit het recente verleden op het oog die op de Tubbergense zaak lijken, aldus een woordvoerster.

Groot probleem bij de bestrijding van mensenhandel is dat de buitenwacht vaak niet herkent wat er precies aan de hand is of dat er sprake is van een dreigende sfeer die een gang naar de politie weinig aantrekkelijk maakt. Dat laatste is het geval bij het dossier over Jeffrey dat nu bij de rechtbank Almelo wordt behandeld. De buurt wist dat er iets loos was. Het duo, dat twee kringloopwinkels runde, werd echter niet op de situatie aangesproken. Dat laatste bleek vooral op een avond voor buurtbewoners eind juli. Buurtbewoners verklaarden bang te zijn geweest voor het tweetal en uitten ook kritiek op de overheid. Zeker tien buurtbewoners hadden een paar jaar eerder al de gemeente op de hoogte gesteld van de situatie op het kleine woonwagenkamp.

Gisteren hoopten de advocaten van de twee verdachten dat de rechter een einde zou maken aan hun verblijf in de cel. Ze zitten al 3,5 maand vast. Het verzoek de voorlopige hechtenis te schorsen werd echter door de rechter niet gehonoreerd. Op mensenhandel staat een straf die zelfs boven de tien jaar kan uitkomen.

Dat de verdachten hun proces niet in vrijheid mogen afwachten, zal burgemeester Stegers niet slecht uitkomen. De buurtbewoners hebben het helemaal gehad met hen en vinden dat er geen plaats voor ze is in de gemeenschap. Stegers heeft eerder al laten weten dat hij pas met maatregelen komt als de rechter heeft gesproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden