Ook in laatste stemming kiezen Grieken voor Europese reddingsboei

Demonstranten hebben een standbeeld in Athene verkleed als strijder. Beeld epa

Minister van Financiën Jan Kees de Jager durfde gisteren de vlag nog niet uit te hangen vanwege een laatste stemming in Griekenland over de bezuinigingen, maar vandaag kan hij zonder reserve opgelucht zijn. Het Grieks parlement stemde vanmiddag in met de precieze invulling van de bezuinigingsmaatregelen en de privatisering van de staatsbedrijven.

Daarmee hebben de Grieken de reddingsboei definitief opgepakt. Bezuinigingen van 28 miljard in vijf jaar moeten de Griekse overheidsfinanciën weer op orde krijgen. Griekenland moet het mes zetten in de overheidsuitgaven om in aanmerking te komen voor verdere steun in de vorm van noodleningen van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die hulp heeft het Zuid-Europese land nodig om op korte termijn aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Het is de bedoeling dat de uitgaven van de Griekse overheid in vijf jaar tijd met 14 miljard euro dalen, terwijl de inkomsten met eenzelfde bedrag stijgen door belastingverhogingen. Verder wil Athene 50 miljard euro ophalen door staatseigendommen te privatiseren. De plannen zijn zeer impopulair en hebben geleid tot stakingen en massale demonstraties.

Komende zondag praat minister De Jager verder over de Griekse crisis met ministers uit de andere eurolanden. Ze zullen dan praten over een tweede reddingsboei die de Grieken moet worden toegeworpen, in de vorm van een nieuw pakket van noodleningen. Dan zou het gaan om 80 miljard euro. Daaraan moet net als bij het eerste hulppakket het Internationaal Monetair Fonds bijdragen, maar dit keer ook de particuliere sector. Banken en pensioenfondsen zouden voor 30 miljard aan leningen moeten verstrekken. In 2015 moet Griekenland het tekort genoeg hebben teruggebracht om het vertrouwen van de particuliere geldschieters te herwinnen.

De CDA-minister praat de komende dagen nog met Nederlandse banken en pensioenfondsen over het verlengen van hun leningen aan Griekenland. De Jager vindt dat de private sector ook een bijdrage moet leveren aan het redden van het land. Hij zei gisteren dat het om 'relatief kleine bedragen' gaat die de Nederlandse financiële sector heeft openstaan in Griekenland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden