Ook in de supermarkt worden fruit en groente goedkoper

null Beeld anp
Beeld anp

Groente en fruit in de supermarkten worden de komende weken goedkoper. Met hoeveel is nog niet te voorspellen. De daling is een gevolg van de boycot van Rusland. Groente- en fruittelers gaan daardoor een zware periode tegemoet.

Terwijl de prijzen voor veel gekochte groenten als komkommers, paprika's en tomaten afgelopen vrijdag op de veiling fors daalden, merkten consumenten daar in de supermarkten nog niets van. Tachtig tot negentig procent van alle groenten en fruit die in Nederland wordt geconsumeerd, wordt in supermarkten gekocht.

De komende weken liggen prijsverlagingen wel in het verschiet. "Wij werken met vaste groente- en fruittelers. Daarmee maken we afspraken over de kwaliteit van de producten de hoeveelheid en de prijs", zegt een woordvoerder van Albert Heijn. "De duur van die afspraken verschilt van product tot product. Voor veel verkochte producten als tomaten en paprika's kan die periode een paar weken zijn, of een maand. Voor minder gevraagde producten kan die periode wel een half jaar zijn."

Marktomstandigheden
Albert Heijn houdt zich aan de gemaakte afspraken. Maar bij nieuwe afspraken met de telers, spelen de marktomstandigheden wel degelijk een rol. "Als er veel aanbod is dan is er geen garantie dat we voor dezelfde prijs blijven inkopen", zegt de woordvoerder. Concurrent Jumbo zegt 'met een aantal vaste leveranciers' zaken te doen en 'doorgaans met weekprijzen te werken'. Jumbo zegt telers nu niet te vragen om producten voor lagere prijzen aan te bieden. "Maar het is aannemelijk dat telers zelf hun prijzen zelf verlagen nu het aanbod groter is dan de vraag."

Hoe duur tomaten, komkommers en paprika's over een paar weken, zullen zijn, is nog onduidelijk. Naast de inkoopprijs spelen andere factoren een rol, zoals de prijsstelling van concurrenten. Maar dat ze goedkoper zullen zijn dan nu, is zonneklaar, stellen Arjen Daane, programmamanager bij het Landbouw Economisch Instituut (Lei) en Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland bij Rabobank. De huidige veilingprijzen voor komkommers, paprika's, tomaten en andere producten geven dat aan: de prijzen liggen veel lager dan een week geleden.

Op zich zijn de veilingen allesbehalve toonaangevend: ongeveer 1 procent van de groente en fruit die in Nederland wordt geproduceerd, wordt via de veilingklok verhandeld. Het zijn, zegt Daane, vooral kleine groothandelaren die er kopen en zij verkopen hun waar vooral door aan marktkooplui, groenteboeren en handelaren. Supermarktketens en groothandelaren laten zich ook wel zien op de veilingen, maar dan vooral als zij extra hoeveelheden nodig hebben.

Richting
Maar de prijzen die op de veiling ontstaan, zijn niet onbelangrijk. Ze geven een richting aan. Bovendien speelt de veilingprijs soms ook een rol in de contracten die telers met supermarkten of groothandelaren hebben.

Daane en Huirne voorspellen daarom zware tijden voor veel telers. De enorme prijsdalingen van eind vorige week zullen zich niet voortzetten, maar herstel zit er voor de meeste telers voorlopig in - telers met goede contracten die bijzondere producten maken uitgezonderd.

Door de Russische boycot is er te veel aanbod van groente en fruit. Dat probleem was er al toen Rusland groente en fruit uit Polen boycotte - dat vindt nu zijn weg in Duitsland - en is nu alleen maar groter geworden.

Samen Sterk: Eet meer groente en fruit

Grote Nederlandse telers in de glastuinbouw gaan het eten van groente en fruit van eigen bodem promoten. Ze hopen zo de producten die zij nu niet kwijt kunnen in Rusland alsnog te verkopen. De telers hebben zich verenigd in de stichting Samen Sterk. De oproep zou succes kunnen hebben. Uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat vier op de tien consumenten nu al bewust kiest voor voedsel dat in eigen land is geproduceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden