Ook in de senaat wordt het spannend voor Rutte III

Premier Mark Rutte begroet D66-fractievoorzitter Thom de Graaf voor aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen in de eerste Kamer. Beeld ANP
Premier Mark Rutte begroet D66-fractievoorzitter Thom de Graaf voor aanvang van de Algemene Politieke Beschouwingen in de eerste Kamer.Beeld ANP

Regeringsfracties in de Eerste Kamer zullen niet zonder meer aan de leiband lopen, bleek bij de Algemene Beschouwingen.

De vier fractievoorzitters van regeringsfracties in de Eerste Kamer hebben alvast een whatsappgroepje ingesteld. Het kan de komende jaren nodig zijn de communicatielijnen zo kort mogelijk te houden, want ook in de senaat heeft de coalitie de kleinst mogelijke meerderheid.

Het intiatief van de regeringsfracties is tekenend. Het toont aan hoe smal het pad is waar de coalitie op beweegt en het bewijst maar eens, ten overvloede, dat de Eerste Kamer een ‘gewoon’ parlement is en niet alleen de chambre de réflection die als een soort veiligheidsklep buiten de hitte van de politiek in de Tweede Kamer nog eens naar de juridische merites van wetgeving kijkt.

De toenmalige fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, Loek Hermans, zei ooit bij zijn aantreden het realiseren van het regeerakkoord zijn belangrijkste taak te vinden. Niets veiligheidsklep, gewoon als één man achter ‘hun’ premier Mark Rutte.

Kritischer

Naarmate een coalitiemeerderheid in de Eerste Kamer kleiner is, zal de druk om het kabinet te steunen voor regeringsfracties uiteraard toenemen. Maar ondanks die wetenschap en ondanks de whatsappgroep waren de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer, maandag en dinsdag, vanuit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie veel kritischer van toon dan de bijdragen van hun collega’s in de Tweede Kamer tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Zo liet D66-fractievoorzitter Thom de Graaf premier Rutte weten dat het kabinet er niet zo maar van uit moet gaan dat D66 in de Eerste Kamer instemt met afschaffing van de dividendbelasting. De Graaf zei zich bewust te zijn van de kleine meerderheid in de Eerste Kamer, maar “het regeerakkoord is voor D66 in de Eerste Kamer niet altijd beslissend, al zit er veel van het verkiezingsprogramma van mijn partij in. Niet elke steen in dit gebouw ziet er even fraai uit. Bijvoorbeeld de dividendbelasting”, aldus De Graaf.

De democraat laakte ook de wijze waarop en vooral de snelheid waarmee het kabinet het raadgevend referendum wil afschaffen. “Waarom moet dat zo bruusk? Waarom wordt de geplande evaluatie van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne niet afgewacht?”, vroeg De Graaf. “Nu het beslissend correctief referendum niet doorgaat, is het raadgevend referendum wellicht een alternatief. Daar moet beter over nagedacht worden.”

Ook het CDA had schoten voor de boeg voor het kabinet in petto. Het regeerakkoord kondigt een proef aan met het gedogen van wietteelt. Fractievoorzitter Elco Brinkman toonde zich een fanatiek tegenstander. “Er kan geen sprake van zijn dat wietteelt uiteindelijk uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt wordt.”

Trouw

De enige echt nu al zeer trouwe fractie toonde zich de VVD. Geen kritisch woord viel te beluisteren bij fractievoorzitter Annemarie Jorritsma. Alleen de mogelijk suggestie in het regeerakkoord dat met het kabinet te praten zou zijn over de afschaffing van de Eerste Kamer ontlokte bij haar verontwaardiging. De premier kon niet anders dan uitspreken dat het kabinet daar niet over piekert. Maar, aldus Rutte, er ligt bij het parlement een wetsvoorstel dat het de rechter mogelijk maakt wetten te toetsen aan de Grondwet. Het is niet meer dan logisch, mocht dat inderdaad wet worden, dat je dan nadenkt over het tweekamerstelsel dat Nederland heeft.

Rutte herhaalde in de Eerste Kamer zijn oproep tot samenwerking. Niet alleen met de oppositie (‘de PvdA heeft de afgelopen vijf jaar mogen meemaken hoe belangrijk is dat anderen met ons willen samenwerken’), ook met maatschappelijke organisaties. Van verwijten dat daarmee zeggenschap uit handen gegeven wordt, wilde Rutte niets weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden